تحصیل دکترا در ترکیه برای افرادی که علاقه مند به تحصیل در خارج از کشور هستند، می تواند یک فرصت فوق العاده باشد. این کشور در سال های اخیر شرایط مساعدی را برای پذیرش دانشجویان بین المللی فراهم نموده است. ترکیه با قرار داشتن در مرز اروپا و آسیا می تواند مقصد مناسبی برای دانشجویان ایرانی باشد. دانشگاه های این کشور توانسته اند تا در سطح بین المللی به رتبه های درخشانی دست پیدا کنند و با بسیاری از دانشگاه ها و مراکز علمی تراز اول تفاهم نامه های همکاری به امضا برسانند. تحصیل دکترا در ترکیه مزایایی چون شهریه پایین، برخورداری از بورسیه های مختلف، نزدیکی به ایران و … دارد. اگر می خواهید اطلاعات بیشتری در این زمینه کسب کنید، در ادامه مقاله همراه ما باشید.

شرایط تحصیل دکترا در ترکیه
شرایط تحصیل دکترا در ترکیه در مقایسه با بسیاری از کشورها، بسیار ساده و راحت است. این کشور مراکز آموزش عالی خود را موظف کرده تا برنامه های تحصیلی خود را به زبان انگلیسی نیز ارائه دهند تا شرایط تحصیل متقاضیان خارجی در این کشور آسان تر و جذاب تر از گذشته شود. مراکز آموزش عالی و دانشگاه های ترکیه طبق سیاست های دولت این کشور و زیر نظر شورای عالی آموزش و پرورش ترکیه فعالیت می کنند. همین حساسیت و نظارت زیاد سبب شده است که کیفیت آموزش در دانشگاه های این کشور افزایش چشمگیری داشته باشد و آن ها تبدیل به مراکز آموزشی مدرن و پیشرفته گردند. شرایط تحصیل دکترا در ترکیه به شرح زیر است.
- مرتبط بودن مدرک کارشناسی ارشد با رشته انتخابی مقطع دکترا
- رزومه قوی و داشتن سوابق تحصیلی درخشان
- داشتن چند مقاله بین المللی که در مجلات معتبر به چاپ رسیده باشد
- ارائه توصیه نامه از چند تن از اساتید مقطع کارشناسی ارشد
- ارائه مدرک زبان انگلیسی آیلتس یا تافل
- پذیرش پروپوزال پیشنهادی توسط استاد راهنما
- قبولی در جلسه مصاحبه
طول مدت تحصیل دکترا در ترکیه
مدت زمان تحصیل دکترا در ترکیه مانند بسیاری از کشورها بین ۳ تا ۵ سال است. ساختار برنامه های دوره دکترای دانشگاه های این کشور مطابق با دانشگاه های مطرح دنیاست و سال تحصیلی این مقطع همزمان با آن ها در ماه های اکتبر، فوریه و جولای شروع می شود. در مقطع دکترا، تمرکز اصلی بر روی فعالیت های تحقیقاتی و پژوهشی است که دانشجو باید زیر نظر استاد راهنمای خود انجام دهد و نتیجه آن را به صورت پایان نامه آماده نموده و از آن دفاع کند.
ترکیه امکانات مدرن و پیشرفته ای برای تحقیق و پژوهش دانشجویان مقطع دکترا فراهم نموده است. چشم انداز پایدار این کشور باعث شده تا کیفیت آموزش در ترکیه در سطح مطلوبی قرار داشته باشد و دانشگاه های این کشور بتوانند به استانداردهای بین المللی دست پیدا کنند. سیستم آموزشی یکپارچه ترکیه بر اساس سیستم آموزشی آمریکا پایه ریزی شده و دانشگاه های این کشور با بسیاری از دانشگاه و مراکز علمی آمریکا در ارتباط هستند و تبادلات علمی و پژوهشی مختلفی انجام می دهند. همچنین تحت شرایط ویژه ای امکان اعزام دانشجو به صورت بورسیه به آمریکا برای ادامه تحصیل وجود دارد.
هزینه تحصیل دکترا در ترکیه
همانطور که در ابتدای مقاله اشاره کردیم، یکی از مزایای تحصیل دکترا در ترکیه، هزینه مقرون به صرفه و اقتصادی آن است. همچنین در صورتی که دانشجویان از بورسیه های تحصیلی دانشگاه های این کشور بهره مند شوند، می توانند تمام یا بخشی از هزینه های تحصیل و زندگی خود در ترکیه را پوشش دهند. تحصیل دکترا در ترکیه به دلیل سیستم آموزشی کیفیت گرا و نظام مند آن می تواند ارزشمند باشد. دانشجویان این مقطع دوره آموزشی خود را هم یه صورت آکادمیک و تئوری و هم به صورت پژوهش محور می گذرانند و در طول این مدت زیر نظر استاد راهنمای خود فعالیت می کنند.

اگر متقاضیان تحصیل دکترا در ترکیه موفق به اخذ پذیرش دانشگاه های دولتی این کشور شوند، شهریه سالانه اندکی را برای آن پرداخت می کنند. مبلغ این شهریه برای دانشجویان بین المللی بین ۵۰۰ تا ۸۰۰ یورو در سال است که با توجه به سطح علمی و امکانات دانشگاه متغیر می باشد. اما دانشگاه های خصوص ترکیه شهریه به مراتب بالاتری را از دانشجویان بین المللی مقطع دکترا دریافت می کنند. هزینه سالانه تحصیل در این دانشگاه ها با توجه به شرایط و امکانات شان بین ۵۲۵۰ دلار تا ۱۷۵۰۰ دلار است.
هزینه زندگی در ترکیه برای یک دانشجو در حدود ۳۵۰ تا ۴۰۰ دلار در ماه می باشد. همچنین دانشجویان بین المللی برای اقامت خود در ترکیه می توانند از خوابگاه هایی که دانشگاه با دریافت هزینه ای اندک در اختیارشان قرار می دهد استفاده کنند یا اقدام به اجاره آپارتمان در نزدیکی دانشگاه خود نمایند.
بهترین دانشگاه ها برای تحصیل دکترا در ترکیه
تعداد زیادی از دانشگاه های ترکیه در رنکینگ جهانی قرار گرفته اند. این اتفاق خوشایند به دلیل سیستم آموزشی یکپارچه، اساتید معتبر، امکانات و تجهیزات آموزشی به روز دنیا و بسیاری موارد دیگر است. برای متقاضیانی که قصد تحصیل دکترا در ترکیه را دارند، لازم است که با بهترین دانشگاه های این کشور آشنا شوند تا بتوانند تصمیم گیری دقیق تری برای آینده خود داشته باشند. در ادامه فهرستی از بهترین دانشگاه های ترکیه که مورد تایید وزارت علوم و بهداشت ایران هستند را آورده ایم.
- دانشگاه کوچ
- دانشگاه بیلکنت
- دانشگاه سابانجی
- دانشگاه بغازیچی
- دانشگاه فنی خاورمیانه
- دانشگاه حاجت تپه
- دانشگاه آنکارا
- دانشگاه استانبول
آزمون ورودی برای تحصیل دکترا در ترکیه
آزمون ورودی برای دوره دکترا به نام آزمون ALES که مربوط به مقاطع تحصیلات تکمیلی است شناخته می شود. نمره این آزمون از ۱۰۰ نمره است و دانشگاه ها برای پذیرش دانشجویان حد نصاب نمره ۵۰ تا ۷۰ را در نظر می گیرند که بستگی به دانشگاه مورد نظر دارد. هرچه سطح علمی و امکانات دانشگاه مطلوب تر باشد، حد نصاب قبولی در سطح بالاتری قرار می گیرد. آزمون ALES همه ساله در تاریخ های مشخصی برگزار می شود و متقاضیان برای آگاهی از شرایط آن می توانند به وبسایت مرکز OSYM که مخصوص گزینش و انتقال دانشجویان است مراجعه نمایند. از روش های دیگر اخذ پذیرش دکترا در دانشگاه های ترکیه می توان به کسب حداقل نمره ۶۸۵ در آزمون GRE و کسب حداقل نمره ۵۰۰ در آزمون GMAT اشاره کرد.
مدرک زبان برای تحصیل دکترا در ترکیه
تحصیل دکترا در ترکیه معمولا به زبان انگلیسی می باشد و متقاضیان شرکت در این دوره باید دارای مدرک معتبر زبان انگلیسی تافل یا آیلتس باشند. بیشتر دانشگاه های ترکیه برای مقاطع تحصیلات تکمیلی، برنامه آموزشی خود را به زبان انگلیسی ارائه می دهند. همچنین در صورتی که متقاضی تحصیل دکترا در ترکیه فاقد مدرک زبان انگلیسی معتبر باشد با شرکت در یکی از آزمون های مورد تایید مرکز OSYM امکان پذیرش در یکی از دانشگاه های ترکیه را پیدا می کند. البته دانشجویان بین المللی بهتر است یادگیری زبان ترکی را نیز در برنامه مهاجرتی خود قرار دهند تا بهتر بتوانند با مردم این کشور به خوبی ارتباط برقرار کنند و زندگی روزانه خود را به راحتی سپری نمایند.
شرایط دریافت بورسیه تحصیل دکترا در ترکیه
دانشجویان بین المللی مقطع دکترا که می خواهند از بورسیه های تحصیلی دانشگاه های ترکیه استفاده کنند، نباید سن شان بیش از ۳۵ سال باشد. همچنین لازم است که دارای حداقل معدل ۱۵ از مقطع کارشناسی ارشد باشند. در صورتی که دانشجو از شرایط مذکور برخوردار باشد، از تسهیلات ویژه و کمک هزینه های تحصیلی ترکیه بهره مند خواهد شد و می تواند تمام یا بخشی از شهریه دانشگاه و هزینه زندگی خود را پوشش دهد.
مدارک لازم برای دریافت بورسیه تحصیل دکترا در ترکیه
دانشجویان مقطع دکترا که دارای شرایط دریافت بورسیه تحصیلی ترکیه هستند، باید مدارک زیر را به دانشگاه تحویل دهند.
- تصویر پاسپورت دارای اعتبار کافی
- عکس پرسنلی با زمینه روشن
- مدرک کارشناسی ارشد
- ریز نمرات دوره کارشناسی ارشد
- مدرک کارشناسی
- ریز نمرات دوره کارشناسی
- مدرک دیپلم
- ریز نمرات دوره دیپلم
- خلاصه ای از پایان نامه ارشد
ارزیابی تحصیل دکترا در ترکیه
دانشگاه های ترکیه هر کدام شیوه های آموزشی مختص خود را دارند. این دانشگاه ها ممکن است توانایی مطالعاتی دانشجویان دکترا را ارزیابی کنند و بر اساس آن روش آموزشی شان را تعیین نمایند یا این که امکان دارد دانشجویان را به دوره های کارآموزی اجباری بفرستند. در این دوره ها دانشجو یاد می گیرد که چگونه دانسته های خود را بکار بگیرد و از آن به صورت عملی استفاده نماید. دانشجویان دکترا دانشگاه های ترکیه موظف هستند تا برای دریافت مدرک دکترای خود، پایان نامه ای زیر نظر استاد راهنما آماده کنند. این پایان نامه در جلسه دفاع مورد نقد و بررسی هیئت داروان قرار می گیرد و در صورتی که دانشجو بتواند ارزش تحقیقات و پژوهش های خود را به اثبات برساند، داوران رای به تایید پایان نامه می دهند و مدرک دکترا برای او صادر می گردد. اگر پایان نامه دانشجویان دکترا دارای کیفیت مناسبی نباشد و از نظر علمی بی ارزش باشد، به طور حتم رد می شود. اما در صورتی که تنها قسمت هایی از پایان نامه ایراد داشته باشد، داوران اجازه رفع نقص را به دانشجو می دهند و پس از آن پایان نامه را تایید می کنند و دانشجو دوره دکترای خود را با موفقیت به پایان می رساند.

مقالات بیشتر جهت مطالعه بیشتر در مورد تحصیل دکترا در ترکیه :
دانشگاه های ترکیه مورد تایید وزارت بهداشت
دانشگاه های ترکیه مورد تایید وزارت علوم
تحصیل بدون کنکور در ترکیه