متقاضیان خارجی برای اینکه بتوانند از دانشگاه های ترکیه پذیرش بگیرند، باید در آزمون YOS شرکت کنند. بیشتر مراکز آموزش عالی ترکیه اعم از دولتی و خصوصی، نمره آزمون YOS را ملاک پذیرش دانشجویان بین المللی قرار می دهند. روند برگزاری این آزمون به این صورت است که هر دانشگاه به صورت جداگانه آن را برگزار می کند و شرکت کنندگان را در دروس هندسه، ریاضی و هوش ارزیابی می نماید. علت برگزاری آزمون یوس این است که دانشگاه های مطرح ترکیه دارای ظرفیتی محدودی هستند و داوطلبان خارجی زیادی برای ورود به این دانشگاه ها وجود دارند. افرادی که در این آزمون نمره بالاتری بگیرند، می توانند در دانشگاه مورد نظر خود ثبت نام نموده و ادامه تحصیل دهند. همچنین امکان دریافت بورسیه برای آن هایی که نتیجه عالی از آزمون یوس می گیرند، وجود دارد.
شرکت در آزمون YOS شرط لازم برای متقاضیانی است که قصد ادامه تحصیل در رشته های پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی و مهندسی و علوم انسانی به زبان ترکی را دارند. این آزمون معمولا در دانشگاه های دولتی برگزار میشوند، هرچند اخیرا دانشگاه های خصوصی نیز اقدام به برگزاری آزمون YOS میکنند که به طبع برای دانشگاه های دولتی مرجعیت ندارد. هرچند الگوی سوالات مطابق با نمونه ی اصلی است اما در دانشگاههای خصوصی محتوا و نوع سوالات را تغییر می دهند.
آزمون YOS معمولا در دو مرحله انجام میگیرد، مرحله نخست که شامل سوالاتی در زمینه های هوش و ریاضیات است که متشکل از ۴۵ تست ۳۵ سوال ریاضی (مجموعا 8۰ سوال) تشکیل شده و ۹۰ دقیقه زمان دارد. مرحله دوم ازمون برای بررسی درک دانشجو از درک نوشتاری زبان ترکی میباشد. این مرحله ۶۰ دقیقه زمان می برد. در صورتی که متقاضی نتواند در قسمت زبان حد نصاب لازم را کسب کند باید یک دوره آمادگی زبان ترکی قبل از شروع دوره اصلی بگذارند و به زبان ترکی تسلط کامل داشته باشد. این در حالی است که باید شرایط خاص هر دانشگاه از قبل مورد بررسی قرار گیرد.
آزمون YOS به طور معمول در تاریخ 18 آوریل در شهر آنکارا برگزار می شود. ضمن اینکه امکان شرکت در این آزمون در کشورهای مجاور مانند قبرس نیز فراهم شده است. به طبع شرکت و نمره کسب شده در این آزمون از شروط تعیین کننده رشته و دانشگاه مورد نظر متقاضیان است.
همانطور که اشاره کردیم، سوالات آزمون YOS به سه بخش هوش، هندسه و ریاضی تقسیم می شود. هدف از برگزاری این آزمون این است که میزان آمادگی متقاضیان در مباحثی چوم ریاضی، منطق و هوش به چالش کشیده شود. همچنین بخشی به نام سوالات اطلاعات عمومی توسط دانشگاه هایی مثل گیرسون، سلجوق، دمیرل و … به آزمون یوس اضافه شده است و شرکت کنندگان باید به سوالات مربوط به آن پاسخ دهند. نمی توان تعداد سوالات و زمان آزمون یوس را به دقت بیان کرد. زیرا برای دانشگاه های مختلف متفاوت است، اما در حالت کلی تعداد سوالات بین ۸۰ تا ۱۰۰ و مدت زمان پاسخ دهی بین ۱۰۰ تا ۱۲۰ دقیقه می باشد. برای افرادی که قصد تحصیل به زبان ترکی در دانشگاههای ترکیه را دارند، بخشی جداگانه در آزمون یوس طراحی شده که سطح زبان آن ها را مورد ارزیابی قرار می دهد.
سوالات هوش، حدود نیمی از سوالات آزمون YOS را تشکیل می دهند. برای طرح این سوالات از منبع مشخصی استفاده نمی شود و هر دانشگاه سوالات مختص خود را ارائه می دهد. اما نگران نباشید زیرا درجه سختی سوالات هوش زیاد نیست و شما با کمی دقت و زیرکی می توانید به آن ها پاسخ دهید و نمره کامل آن را کسب کنید. توصیه می کنیم که برای آمادگی در پاسخدهی به سوالات هوش از کتاب پوزا کمک بگیرید. همچنین می توانید سوالات چهار گزینه ای کتاب متروپل را مدنظر قرار دهید.
به طور معمول آزمون YOS متشکل از 80 سوال است که 45 عدد سوال هوش 7 عدد هندسه و الباقی شامل سوالات ریاضی میباشد. دیده شده است که دانشگاه ها به اقتضای شرایط خود تعداد سوالات را تغییر داده اند.
در شرایط کلی شرط سنی خاصی برای شرکت در آزمون وجود ندارد، اما باید توجه داشت که هرچه سن متقاضی پایین تر باشد احتمال قبولی نیز بالاتر است و برای سنین بالا نمرات بالا نیز مورد نیاز است.
شرکت کنندگان برای اینکه بتوانند از آزمون YOS نمره قبولی بگیرند و انتخاب رشته انجام دهند، لازم است تا حداقل نمره ۵۰ را از این آزمون کسب نمایند. البته حداقل نمره برای رشته های پرطرفداری مثل داروسازی، دندانپزشکی و پزشکی ۹۰ می باشد. در حالت کلی قبولی در دانشگاه های مطرح ترکیه به دلیل تقاضای بالایی که دارد، کار آسانی نیست. بسیاری از داوطلبان در آزمون دانشگاه های آک دنیز، آنکارا و استانبول نمره ۱۰۰ می گیرند و امکان پذیرش همه آن ها وجود ندارد به همین دلیل این دانشگاه از آن ها سوابق تحصیلی و ریزنمرات شان را درخواست می کند.
متقاضیان ورود به دانشگاه های برتر ترکیه باید با آمادگی کامل در جلسه آزمون YOS حاضر شوند. تمرین و تکرار زیاد مباحثی مثل هندسه و ریاضی موجب می شود که داوطلبان در مدت زمان کوتاهی بتوانند به سوالات بخش مورد نظر در آزمون پاسخ دهند. همچنین آشنایی با سوالات آزمون های گذشته تاثیر زیادی در حضور ذهن شرکت کنندگان در جلسه آزمون دارد. بنابراین شرکت در کلاس های آمادگی آزمون YOS موجب می شود تا شانس قبولی داوطلبان در این آزمون بالا رود و رویای پذیرش در دانشگاه های برتر ترکیه برایشان تحقق پیدا کند. در ایران کلاس هایی تحت عنوان آمادگی آزمون YOS برگزار می گردد که هزینه ای بین ۲۰ تا ۴۰ میلیون تومان دارد. همچنین متقاضیان می توانند در کلاس های آمادگی در کشور ترکیه شرکت کنند که هزینه آن بین ۴ تا ۷ هزار دلار است.
نمره ی قبولی مورد نیاز آزمون YOS جهت تحصیل در ترکیه، به عواملی از قبیل ظرفیت آزمون، سطح سوالات و تعداد شرکت کننده بستگی دارد اما بطور کلی رشته های پزشکی، دندان و دارو در رشته های علوم تجربی و رشته های عمران، مکاترونیک، معماری، شهرسازی، هوا فضا، و مهندسی هواپیما در رشته های فنی و رشته ی حقوق در علوم انسانی و موسیقی و کارگردانی در رشته های هنر نمرات بالاتری می طلبند و رقابت تنگاتنگی را باید پشت سر بگذارید.
اگر نگران سختی سوالات آزمون YOS هستید، لازم است بگوییم که در مقایسه با کنکور سراسری ایران بسیار راحت تر و آسان تر است. سوالات این آزمون متشکل از سه بخش ریاضی، هوش و هندسه می باشد که پاسخ دهی به آن ها برای دانش آموزان ایرانی زیاد طول نمی کشد و آن ها می توانند از این دروس حداکثر نمره را کسب نمایند. سطح سوالات آزمون YOS قابل مقایسه با سختی سوالات آزمون سراسری ایران نیست. بنابراین متقاضیان ایرانی از شانس بالایی برای قبولی در دانشگاه های مطرح ترکیه برخوردار هستند. البته قبولی در آزمون YOS بستگی به دانشگاه انتخابی متقاضی نیز دارد. تعداد شرکت کنندگان آزمون دانشگاه استانبول بسیار زیاد است و بسیاری از آنها حداکثر نمره را کسب می کنند، اما باز هم امکان پذیرش همه وجود ندارد و فقط تعدادی از آن ها فرصت تحصیل در این دانشگاه را پیدا می کنند. از سوی دیگر افرادی که بتوانند در آزمون یوس نمره بالای ۹۵ بگیرند، به راحتی می توانند در دانشگاه های سلیمان دمیرل، جمهوریت، ساکاریا و … در رشته دلخواه خود ثبت نام کنند.
ثبت نام در آزمون YOS از طریق وب سایت دانشگاه های برگزار کننده این آزمون انجام می شود. با توجه به اینکه هر دانشگاه، این آزمون را به صورت جداگانه برگزار می کند، یک تاریخ مشخص برای ثبت نام و برگزاری آزمون وجود ندارد. اما حدود زمان ثبت نام از فروردین شروع می شود و آزمون ها معمولا در اردیبهشت و خرداد برگزار می گردند. برای دریافت اطلاعات دقیق تر بهتر است به سایت دانشگاه مورد نظر خود مراجعه نمایید.
برای ثبت نام در آزمون YOS، پاسپورت و اطلاعات مندرج در آن مورد نیاز است. همچنین برخی از دانشگاه های ترکیه، مدرک پیش دانشگاهی یا دیپلم را از داوطلب درخواست می کنند. ورود اطلاعات هویتی و آدرس و شماره تلفن در هنگام ثبت ضروری است. می توان گفت مهم ترین مدرک برای ثبت نام در آزمون YOS، پاسپورت متقاضی است.
هر دانشگاه هزینه متفاوتی را برای ثبت نام در این آزمون از داوطلبان دریافت می کند. به عنوان مثال هزینه ثبت نام آزمون YOS دانشگاه استانبول ۴۰۰ لیر است، در حالی که دانشگاه اینونو هزینه ای ۲۵۰ لیری برای آن در نظر گرفته است. در حالت کلی می توان بازه ۱۰۰ تا ۵۰۰ لیری برای هزینه ثبت نام در آزمون YOS در نظر گرفت.
در روز برگزاری آزمون YOS داوطلبان باید پاسپورت و کارت ورود به جلسه را که برایشان ایمیل شده، همراه داشته باشند. همچنین امکان همراه داشتن یک بطری آب معدنی نیز وجود دارد. بهتر است برای پاسخگویی به سوالات از یک مداد مشکی نرم استفاده کنید و یک پاک کن همراه خود داشته باشید. در طول آزمون، برگزارکنندگان میان وعده هایی مثل آب میوه و کیک در اختیار داوطلبان قرار می دهند. توجه کنید که با هرگونه تقلب در این آزمون به شدت برخورد می شود و افراد متخلف علاوه بر اخراج از جلسه، به موسسه YOK معرفی می گردند و نمی توانند در هیچ کدام از دانشگاه های ترکیه ثبت نام کنند یا در آزمون های بین المللی این کشور شرکت نمایند. برای اینکه آزمون YOS را بدون هیچ مشکلی پشت سر گذارید بهتر است به نکات زیر توجه کنید.
دانشگاه های ترکیه این آزمون را معمولا در شهری که در آن واقع شده اند برگزار می کنند. البته برخی از کشورها نیز میزبان برگزاری آزمون YOS هستند. دانشگاه سلیمان دمیرل اسپارتا، دانشگاه قاضی آنتپ، دانشگاه بالیکسیر، دانشگاه ییلدیز تکنیک استانبول، دانشگاه مالاتیا، دانشگاه ارزروم و دانشگاه ساکاریا جزو دانشگاه هایی هستند که این آزمون را علاوه بر ترکیه در ایران نیز برگزار می کنند.
اگر به فکر مهاجرت تحصیلی به ترکیه هستید و می خواهید در دانشگاه های تراز اول این کشور ادامه تحصیل دهید، لازم است تا در آزمون YOS شرکت کنید و نمره قبولی آن را کسب نمایید. این آزمون برای افراد خارجی که ترکیه را به عنوان مقصد تحصیلی خود انتخاب می کنند، برگزار می شود. زیرا دانشگاه های مطرح ترکیه، ظرفیت محدودی برای پذیرش دانشجویان بین المللی دارند و به همین خاطر اقدام به برگزاری چنین آزمونی می نمایند. قبولی در آزمون YOS برای متقاضیان ایرانی ساده است و سوالات آن در مقایسه با سوالات کنکور سراسری ایران بسیار راحت می باشد. سوالات این آزمون در سه بخش ریاضیات، هندسه و هوش طراحی شده و برخی از دانشگاه های ترکیه سوالات اطلاعات عمومی را نیز به آن اضافه کرده اند. همچنین افرادی که قصد تحصیل در دانشگاه های ترکیه به زبان ترکی را دارند، برای تعیین سطح زبان خود لازم است تا به سوالات اختصاصی آن پاسخ دهند.
مقالات مرتبط جهت مطالعه بیشتر در خصوص آزمون YOS :
تحصیل دندانپزشکی در ترکیه
ترکیه بورسلاری
جهت دریافت مشاوره اطلاعات خود را وارد نمایید
"ضروری" فیلدهای الزامی را نشان می دهد