ترکیه در بخش غربی آسیا و جنوب شرقی اروپا واقع شده و یک کشور اروپایی – آسیایی محسوب می شود. این کشور با برنامه ریزی های دقیق خود توانسته به رشد اقتصادی چشمگیری دست یابد. موقعیت جغرافیایی و اقتصادی مناسب ترکیه موجب شده تا بسیاری از ایرانیان، این کشور را برای مهاجرت و سرمایه گذاری انتخاب کنند. علاوه بر این اقامت ترکیه مزایای دیگری نیز با خود به همراه دارد. فرهنگ مردم ترکیه با مردم ایران نقاط مشترک زیادی دارد و بسیاری از آن ها مسلمان هستند. همچنین فاصله نزدیک ترکیه به ایران و عدم نیاز به ویزا برای ورود به این کشور، نکات مثبتی است که افراد برای اقامت ترکیه در نظر می گیرند. در این مقاله می خواهیم در مورد راه های مختلف اخذ اقامت ترکیه صحبت کنیم.
در حالت کلی ۶ روش برای دریافت اقامت ترکیه وجود دارد که شامل اقامت تحصیلی، اقامت از طریق سرمایه گذاری، اقامت کاری، اقامت از راه ازدواج، اقامت از طریق پناهندگی و اقامت از طریق تولد می باشد. در ادامه درباره هر کدام از این روش ها توضیح می دهیم.
تحصیل یکی از بهترین راه های اخذ اقامت ترکیه است. افراد علاقه مند به ادامه تحصیل در خارج از کشور می توانند ترکیه را به عنوان مقصد مهاجرتی خود انتخاب کنند و اقامت این کشور را بدست آورند. دانشگاه های دولتی و خصوصی زیادی در ترکیه وجود دارند که از سطح علمی مناسبی برخوردار می باشند. شهریه دانشگاه های دولتی این کشور به مراتب ارزان تر از دانشگاه های خصوصی است و دانشجویان متحمل هزینه های سنگین نمی شوند. شهریه سالانه دانشگاه های دولتی ترکیه بین ۵۰۰ تا ۲۲۰۰ دلار و دانشگاه های خصوصی بین ۴۰۰۰ تا ۲۰۰۰۰ دلار می باشد. همچنین دانشجویانی که علاقه مند به تحصیل پزشکی در ترکیه هستند باید شهریه ای بین ۱۵ تا ۲۵ هزار دلار در سال پرداخت نمایند.
افرادی که موفق به اخذ پذیرش دانشگاه های ترکیه شوند، کارت موقت اقامت ترکیه با اعتبار یک سال دریافت می کنند. با داشتن این اقامت، دانشجو از خدمات بیمه درمانی ترکیه نیز بهره مند می گردد و می تواند تا پایان تحصیلات، هر ساله آن را تمدید نماید. افرادی که دارای اقامت موقت یکساله هستند و پنج سال متوالی اقامت خود را تمدید نموده اند، در صورتی که واجد شرایط باشند، این امکان را دارند که برای دریافت اقامت دائم ترکیه اقدام کنند.
افرادی که قصد اخذ اقامت ترکیه از طریق کار را دارند، لازم است که از طرف یک کارفرمای ترکیه ای پیشنهاد کار دریافت نمایند. برای پیدا کردن کار در ترکیه می توانید به وبسایت های کاریابی ترکیه مراجعه کنید و مشاغل مورد نیاز آن ها را بررسی نمایید. سپس درخواست خود را برای کارفرمای مورد نظر ارسال نموده و منتظر پاسخ او بمانید. یک راه دیگر برای پیدا کردن کار در ترکیه، مراجعه حضوری است. با توجه به این که ایرانیان اجازه اقامت ۹۰ روزه بدون ویزا در ترکیه را دارند، می توانید در این مدت سه ماهه به دنبال کار بگردید. پس از این که شغل مناسبی پیدا کردید، کارفرمای شما ۱۰ روز فرصت دارد تا درخواست جذب نیروی کار خارجی را به وزارت کار و امور اجتماعی ترکیه ارسال کند. سپس شما باید ظرف ۹۰ روز مدارک مورد نیاز برای اقامت کاری ترکیه را تحویل سفارت یا کنسولگری ترکیه دهید. پس از بررسی شرایط و مدارک، کارت اقامت ترکیه به همراه ویزای کاری این کشور برایتان صادر خواهد شد. تسلط بر زبان ترکی می تواند یک مزیت مهم در پیدا کردن شغل در این کشور باشد، زیرا فرصت های شغلی به زبان انگلیسی بسیار محدود است و نمی توان خیلی به آن امیدوار بود. هزینه دریافت اقامت ترکیه از طریق کار در حدود ۷۰۰ لیر ترکیه می باشد که بخشی از آن بابت صدور ویزای کار و بخش دیگر برای کارت اقامت ترکیه دریافت می گردد. برخی از فرصت های شغلی مورد نیاز در ترکیه شامل مهندس کامپیوتر و IT، کارشناس اقتصادی، مدیر رستوران و … می باشد. همچنین به کارگران بین المللی در ترکیه دستمزدی بین ۳۵ تا ۱۰۵ هزار دلار در سال پرداخت می شود که بستگی به موقعیت شغلی آن ها دارد.
افرادی که با یکی از شهروندان ترکیه ازدواج کنند، می توانند اقامت این کشور را بدست آورند. شرایط برای دریافت اقامت ترکیه از طریق ازدواج این است که فرد متقاضی بیش از ۱۸ سال سن داشته باشد و از زمان ازدواجش حداقل ۳ سال گذشته باشد. در اینصورت او اجازه دارد تا درخواست خود را برای دریافت اقامت دائم ترکیه ارائه دهد. همچنین اثبات تمکن مالی و زندگی در کنار هم از دیگر شرایط اخذ اقامت ترکیه از طریق ازدواج است. فرد متقاضی نباید دارای سوء سابقه امنیتی باشد و لازم است یک مسکن مناسب برای زندگی مشترک تامین نماید. در صورتی که ۵ سال از زمان دریافت این نوع تابعیت ترکیه گذشته باشد، امکان درخواست پاسپورت و شهروندی ترکیه برای شخص وجود دارد.
برای سرمایه گذاری در ترکیه و اخذ اقامت این کشور چند روش وجود دارد. این روش ها شامل خرید ملک، ثبت شرکت، خرید سهام، سپرده بانکی، سرمایه گذاری در صنایع مختلف و … است. با استفاده از این نوع سرمایه گذاری ها فرد می تواند اقامت ترکیه را بدست آورد. شخص سرمایه گذار باید ۱۸ سال تمام داشته باشد و برای خرید ملک در ترکیه حداقل مبلغ ۲۵۰ هزار دلار هزینه کند. اما اگر بخواهد از طریق سرمایه گذاری در شرکت های فعال در زمینه املاک و مستغلات اقدام نماید، نیاز به ۵۰۰ هزار دلار سرمایه دارد. برای سرمایه گذاری از طریق سپرده بانکی و خرید سهام نیز به همین مبلغ نیاز است و شخص برای حداقل سه سال نمی تواند به ملک خریداری شده، سپرده بانکی و سهام خود دست بزند.
یکی دیگر از روش های خرید ملک و دریافت اقامت ترکیه مستلزم داشتن سرمایه ۱۵۰ هزار دلاری است و به این صورت انجام می شود که فرد برای خرید یک خانه ۲۵۰ هزار دلاری، مبلغ ۱۵۰ هزار دلار پرداخت می کند و ۱۰۰ هزار دلار باقی مانده از طریق اجاره خانه تامین می شود. خریدار باید خانه مورد نظر را به مدت ۴ سال به فروشنده اجاره دهد. با این کار، مبلغ باقیمانده پس از ۴ سال خود به خود تسویه می شود. البته در این مدت می تواند هر سال یک ماه در خانه خریداری شده اقامت داشته باشد یا سالانه ۱۰ هزار دلار دریافت نماید.
امکان خرید ملک در ترکیه با مبالغ کمتر نیز وجود دارد، اما به فرد خریدار اقامت دائم داده نمی شود. به عنوان مثال با پرداخت ۶۰ هزار دلار می توانید یک آپارتمان در ترکیه بخرید و اقامت ۳ ساله توریستی دریافت کنید. این اقامت قابل تمدید است اما اجازه کار در ترکیه به شما داده نمی شود. البته در صورتی که پیشنهاد کاری از سوی کارفرمای ترکیه ای داشته باشید، می توانید برای دریافت مجوز کار اقدام کنید.
دریافت این نوع اقامت تابع شرایط خاصی است. برای اینکه به نوزاد متولد شده در ترکیه اقامت و تابعیت این کشور داده شود، باید حداقل یکی از والدین او شهروند ترکیه باشند. بنابراین صرف اینکه تولد در کشور ترکیه رخ داده، دلیلی برای اعطای اقامت ترکیه به افراد غیر شهروند نمی شود. البته در صورتی که یک زوج شهروند ترکیه، یک دختر یا پسر زیر ۱۸ سال غیر ترکیه ای را به فرزندی قبول کنند، می توانند برای اخذ تابعیت ترکیه برای او اقدام نمایند. به این منظور لازم است تا مدارک هویتی خود و فرزندشان را به همراه گواهی تولد، مدارک اثبات داشتن مسکن و تمکن مالی، تحویل اداره مهاجرت ترکیه دهند.
یکی دیگر از راه های اخذ اقامت ترکیه، پناهندگی است. پناهنده به فردی گفته می شود که به خاطر طرز تفکر، عقیده، دیدگاه، مذهب، نژاد و … شرایط اقامت در کشور خود را نداشته باشد و در خطر مرگ، مجازات، شکنجه، آزار و اذیت و تعقیب قرار بگیرد. در اینصورت کشور پذیرنده پناهنده وظیفه دارد تا طبق کنوانسیون ژنو، امکانات لازم را برای زندگی او فراهم نماید. البته بسیاری از کشورها شرایط نامطلوب و سختی را برای پناهجویان ایجاد کرده اند تا جلوی پناهندگی آن ها را بگیرند و مانع تحمیل هزینه های اضافی به دولت شوند. وضع نامطلوب کمپ های پناهندگی و انتظار طولانی مدت برای رسیدگی به پرونده پناهجویان باعث شده تا این روش را به هیچ عنوان به شما توصیه نکنیم.
برای اخذ تابعیت ترکیه از طریق پناهندگی، فرد در لحظه ورود به این کشور باید درخواست پناهندگی خود را به نماینده سازمان ملل در امور پناهندگان یا افسر پلیس مربوطه تحویل دهد. پس از این مرحله برای او پرونده ای تشکیل می شود و تاریخی برای رسیدگی به درخواست پناهندگی وی تعیین می گردد. به دلیل تعدد درخواست های پناهندگی در ترکیه، رسیدگی به این پرونده ها زمان زیادی طول می کشد و در این مدت شخص متقاضی در شرایط نامطلوبی نگهداری خواهد شد. همچنین امکان رد درخواست او نیز وجود دارد. البته فرد می تواند برای پرونده رد شده، درخواست تجدید نظر کند، اما امکان رد مجدد آن وجود دارد و شخص باید به کشور خود بازگردد.
با توجه به تنوع روشهای ممکن برای اقامت ترکیه و سختی های روش مهاجرت. گروه مهاجرتی اپلای من به هیچ وجه روش پناهندگی را برای اقامت این کشور توصیه نمیکند و خدکاتی نیز در این حوزه ارائه نمیدهد.
مقالات مرتبط جهت مطالعه بیشتر در خصوص اقامت ترکیه :
ویزای تحصیلی ترکیه
دانشگاه های ترکیه
ویزای کاری ترکیه
اقامت دائم ترکیه
جهت دریافت مشاوره اطلاعات خود را وارد نمایید
"ضروری" فیلدهای الزامی را نشان می دهد