محبوب ترین کشور غیر انگلیسی زبان برای تحصیل آلمان است. زیرا شرایط پذیرش دانشگاه های آلمان نسبت به کانادا و آمریکا بسیار راحت و آسان می باشد در حالی که کیفیت آموزش با این دو کشور برابری می کند. دانشگاه های این کشور رشته های مختلفی را برای ادامه تحصیل ارائه می کنند و دانشجویان بدون هیچ گونه نگرانی و با خیالی آسوده نسبت به انتخاب رشته دلخواه خود اقدام می نمایند. هزینه تحصیل در آلمان در دانشگاه های دولتی رایگان است و این یک مزیت فوق العاده برای تحصیل در این کشور محسوب می شود. مانند بسیاری از کشورها آلمان در سه مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا دانشجو می پذیرد که شرایط پذیرش هر مقطع متفاوت است. بنابراین بهتر است قبل از هرگونه اقدام، در مورد شرایط پذیرش دانشگاه های آلمان ، اطلاعات کافی بدست آورید.
تحصیل در دانشگاه های آلمان چه مزایایی دارد؟
تحصیل در کشور آلمان به جهت مزایایی که پیشتر و در مقالات متعدد نیز به آن اشاره شد، مورد استقبال بسیاری از متقاضیانی که قصد تحصیل در خارج از کشور را دارند قرار دارد. اما باید توجه داشت که این مزایا در مقابل شرایط ویژه ای را برای دریافت پذیرش به همراه خواهد داشت. در ادامه این مقاله قصد داریم درباره نکات و جوانب مختلف شرایط پذیرش دانشگاه های آلمان برای متقاضیان عزیز تحصیل در آلمان صحبت به میان آوریم:
همانطور که اشاره کردیم متقاضیان ادامه تحصیل در آلمان می توانند در سه مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا ادامه تحصیل دهند. دوره کارشناسی بین ۶ تا ۸ ترم طول می کشد. مدت زمان دوره کارشناسی ارشد در آلمان بین ۳ تا ۴ ترم است و فارغ التحصیلان کارشناسی ارشد برای تحصیل در مقطع دکترا باید ۳ تا ۶ سال زمان بگذارند. مانند بسیاری از کشورها، ترم زمستانی از سپتامبر تا مارچ و ترم تابستانی از آوریل تا آگوست طول می کشد.
در کشور آلمان نیز مانند سایر کشورهای اروپایی و امریکایی، انواع مختلفی از مراکز آموزش عالی در دسترس وجود دارد. به طور کلی مراکز آموزش عالی آلمان را می توان به سه دسته تقسیم بندی نمود:
که به عنوان دانشگاه شناخته می شوند و به زبان آلمانی به آنها Universität می گویند، ساختارشان مانند دانشگاه های سراسر دنیاست و آموزش در این دانشگاه ها بیشتر جنبه تئوری دارد.
مدارس عالی هستند که به زبان آلمانی به آن ها Fachhochschule می گویند. تاکید بیشتر این مدارس بر کار عملی است و دانشجویان را برای ورود به بازار کار آماده می کنند. در مدارس عالی مقطع دکترا وجود ندارد.
دانشگاه های هنر و موسیقی آلمان هستند که شرایط آن ها مانند مدارس عالی این کشور می باشد و در حدود ۵۰ مرکز دانشگاهی آماده پذیرش دانشجو هستند.
دانشجویان بین المللی که قصد ادامه تحصیل در آلمان را دارند، جهت دریافت ویزای تحصیلی آلمان باید به کنسول و سفارتخانه های آلمان در کشور محل اقامت خود مراجعه کنند. نکته ای که باید به آن توجه کنید این است که طبق آخرین اطلاعات دریافت شده، مدت زمان دریافت وقت سفارت آلمان در ایران برای مصاحبه با افرادی که قصد ادامه تحصیل در این کشور را دارند، حدود ۱۴ ماه زمان می برد. پس اگر شرایط پذیرش دانشگاه های آلمان را دارید، بهتر است برنامه خود را به گونه ای تنظیم کنید که مشکلی در این زمینه پیش نیاید.
مدت زمان مصاحبه بین ۱۰ الی ۱۵ دقیقه طول می کشد و در این مدت آفیسر سفارت آلمان مدارک شما را دریافت و بررسی می کند و در مورد دلایل و انگیزه های شما برای تحصیل در آلمان سوال خواهد نمود. اگر قصد ادامه تحصیل در آلمان به زبان انگلیسی را دارید، آفیسر سفارت به زبان انگلیسی با شما مصاحبه می کند و در غیر این صورت، زبان مصاحبه آلمانی خواهد بود. اگر مدارک و شرایط پذیرش دانشگاه های آلمان را فراهم نموده اید، حتما قبل از فرا رسیدن روز مصاحبه از ترجمه صحیح مدارک، اعتبار زمانی آن ها، عدم وجود نقص و ترتیب چیدمان آن ها اطمینان حاصل کنید.
دانشگاه های آلمان، دوره کارشناسی را فقط به زبان آلمانی ارائه می دهند. برای تحصیل در این مقطع داشتن مدرک زبان آلمانی سطح B1 الزامی است. شرایط پذیرش دانشگاه های آلمان در مقطع کارشناسی، داشتن دیپلم با معدل حداقل ۱۶ است. همچنین دانشجو نباید بیشتر از ۲۴ سال سن داشته باشد. دانشگاه های دولتی آلمان برای این مقطع شهریه ای بین ۲۰۰ تا ۴۰۰ یورو دریافت می کنند اما هزینه تحصیل در دانشگاه های خصوصی سالانه بین ۸۰۰۰ تا ۲۰۰۰۰ یورو است. دانشجویان کارشناسی می توانند از خدمات حمل و نقل عمومی آلمان به صورت رایگان بهره مند شوند و امکان اعطای خوابگاه دانشجویی برایشان فراهم است. همچنین این دانشجویان اجازه دارند ۲۰ ساعت کار پاره وقت در هفته داشته باشند و با درآمد آن هزینه های زندگی خود را پوشش دهند.
حدود ۳۰ درصد از رشته های مقطع کارشناسی ارشد دانشگاههای آلمان به زبان انگلیسی تدریس می شود و مابقی به زبان آلمانی ارائه می گردد. تحصیل در این مقطع تقریبا رایگان است و متقاضیان باید دارای نمره ۶.۵ آیلتس یا مدرک B1 زبان آلمانی باشند. شرط معدل برای تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد، داشتن معدل بالای ۱۳ کارشناسی است، اما با توجه به شرایط پذیرش دانشگاه های آلمان و تعداد زیاد متقاضی، معمولا شانس افرادی که دارای معدل بالای ۱۵ هستند بیشتر است. البته چون تعداد دانشگاه های انگلیسی زبان در آلمان کمتر می باشد، رقابت برای پذیرش در این دانشگاه ها سخت تر خواهد بود.
در آلمان برای پذیرش دانشجویان در مقطع دکتری، هیچ آزمونی برگزار نمی شود. شرایط پذیرش دانشگاه های آلمان در مقطع دکترا بر اساس نظر استاد راهنما و معدل کارشناسی ارشد متقاضی است. دانشجویانی که قصد ادامه تحصیل در این مقطع را دارند باید در حوزه تحقیقاتی خود یک استاد راهنما پیدا کنند و با او وارد مذاکره شوند. دانشجو باید استاد را متقاعد کند که می تواند دستیار مناسبی برای طرح های تحقیقاتی او باشد و به استاد راهنما کمک نماید تا طرح هایش را به پیش ببرد. متقاعد کردن اساتید راهنما کار آسانی نیست و دانشجویان باید زمان کافی برای این مرحله در نظر بگیرند. همچنین افرادی که می خواهند دوره دکتری خود را به زبان آلمانی بگذرانند، باید در یکی از آزمون های TestDaF و DSH نمره قبولی کسب کرده باشند. البته شرایط برای تحصیل به زبان انگلیسی نیز فراهم است.
می توان با اطمینان گفت که آلمان یکی از قوی ترین قطب های اقتصادی اروپا و جهان است. ادامه تحصیل در این کشور پیشرفته و مدرن، می تواند آینده شما را تضمین کند و شرایط را برای کار و زندگی در این کشور فراهم آورد. فارغ التحصیلان دانشگاه های آلمان به دلیل وجود اتحادیه ها و شبکه های مختلف در انستیتوهای تحقیقاتی و موسسات آموزشی کشور، هیچ دغدغه ای برای آینده شغلی خود ندارند و به سرعت جذب محیط کار می شوند. شرایط پذیرش دانشگاه های آلمان و رایگان بودن تحصیل در این کشور در کنار امکانات آموزشی پیشرفته، باعث شده تا بسیاری از دانشجویان بین المللی، آلمان را به عنوان مقصد خود برای ادامه تحصیل انتخاب نمایند.
کارشناسان ما در گروه مهاجرتی اپلای من با تجربه زندگی و تحصیل در کشورهای اروپایی از جمله کشور آلمان، آماده همراهی و مشاوره شما عزیزان در زمینه مهاجرت تحصیلی به کشور آلمان هستند وهمچنین وبسایت study in germany.de و daad.de در این زمینه اطلاعات مفیدی در اختیار شما قرار خواهند داد.
در خصوص مطالعه بیشتر در مورد شرایط پذیرش دانشگاه های آلمان مقالات ذیل را پیشنهاد میکنیم:
مدارک لازم برای ویزای دانشجویی آلمان
مدارک لازم برای ویزای تحصیلی آلمان
مدارک لازم برای ویزای کاری آلمان
جهت دریافت مشاوره اطلاعات خود را وارد نمایید
"ضروری" فیلدهای الزامی را نشان می دهد