چرا تحصیل در آلمان
آلمان یکی از بهترین کشورهای اروپایی برای زندگی است و تحصیل در آلمان یکی از بهترین و آسان ترین راههای مهاجرت به این کشور و زندگی در آن است. اگر موفق به دریافت مدرک دانشگاهی از آلمان شوید، در مدت زمان یک سال و نیم می توانید به راحتی کاری در رابطه با رشته تحصیلیتان پیدا کنید و بعد از اینکه 3 سال بیمه و مالیات پرداخت کردید، نسبت به اخذ اقامت دائم و یا حق شهروندی آلمان اقدام نمایید. علاوه بر این آلمان یکی از کشورهای صنعتی و ثروتمند اروپاست و از ابرقدرتهای اقتصادی جهان محسوب می شود و از آنجایی تحصیل در بیشتر دانشگاههای آن رایگان است به مقصدی محبوب برای دانشجویان بین المللی تبدیل شده است. با این مقاله جهت آشنایی با شرایط تحصیل در آلمان همراه شوید.
یکی از مهمترین دلایلی که تحصیل در آلمان را به هدفی بزرگ برای دانشجویان خارجی تبدیل کرده است، پایینترین نرخ بیکاری در جهان است و با تحصیل در آلمان می توانید زندگی راحت و ایده آلی در این کشور داشته باشید. تحصیل در آلمان امتیازات فراوانی دارد که عبارتند از: تحصیل رایگان، وجود شرایط تحصیل در آلمان به زبان انگلیسی که البته این امکان در مقاطع ارشد و دکتری وجود دارد و متقاضیان باید مدرک آیلتس با حداقل نمره 6.5 داشته باشند، فارغ التحصیلان بعد از اتمام تحصیل در آلمان و اخذ مدرک شان می توانند به مدت یک سال و نیم در این کشور بمانند و در صورت پیدا کردن شغلی مناسب می توانند ویزای کاری و سپس اقامت دائم آلمان را دریافت کنند، تحصیل در آلمان در تمامی مقاطع و رشته ها امکان پذیر است ولی شرایط تحصیل در آلمان در رشته پزشکی در مقایسه با سایر رشته ها کمی متفاوت است، کار دانشجویی موقت در کنار تحصیل در آلمان امکان پذیر است، برای تحصیل در آلمان نیاز به ویزای تحصیلی آلمان دارید و در صورت دریافت این ویزا می توانید به تمامی کشورهای منطقه شینگن رفت و آمد کنید.
شرایط تحصیل در آلمان
مدت زمان تحصیل در آلمان در مقاطع مختلف تحصیلی چند سال است؟
مدت زمان تحصیل در آلمان بسته رشته، دانشگاه و مقطع تحصیلی متفاوت است ولی به طور کلی مدت تحصیل در آلمان در مقطع کارشناسی، 6 تا 8 ترم، مقطع ارشد 3 تا 4 ترم و دکتری بین 3 تا 6 سال می باشد.
زمان آغاز سال تحصیلی در آلمان چه موقع است؟
دانشگاههای آلمان نیز مانند بیشتر دانشگاههای جهان دارای یک ترم زمستانی و یک ترم تابستانی هستند. تحصیل در آلمان برای ترم زمستانی از ماه سپتامبر شروع شده و در ماه مارس به پایان می رسد و ترم تابستان نیز از ماه آوریل تا ماه اوت است.
مراکز آموزش عالی برای تحصیل در آلمان چگونه دسته بندی می شوند؟
مراکز آموزش عالی برای تحصیل در آلمان عبارتند از مراکز دانشگاهی آلمان و افرادی که قصد ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر مانند دکترا را دارند، معمولا Universität یا Hochschule که مراکز دانشگاهی برای تحصیل در آلمان هستند را انتخاب می کنند، لازم به ذکر است تحقیق و پژوهش در این مراکز دو اصل را تشکیل می دهند.
برای تحصیل در آلمان همچنین می توانید دانشگاههای علمی کاربردی (Fachhochschule) که یکی دیگر از مراکز آموزش عالی بسیار محبوب در بین دانشجویان خارجی است را برگزینید. در این دانشگاهها معمولا رشته های مهندسی، مالی و اقتصادی ارائه می شود و دانشجویان به کار عملی و تیمی تشویق می شوند و جنبه کاربردی رشته ها تدریس می شود. اگر می خواهید بعد از اتمام تحصیل در آلمان به سرعت وارد بازار کار شوید، این مراکز آموزش عالی گزینه ایده ال می باشند ولی به یاد داشته باشید با اینکه مدرک آن در آلمان معتبر است ولی دانشجو نمی تواند بیش از مقطع ارشد پیش برود و تحصیل در مقطع دکترا امکان پذیر نیست. امروزه بسیاری از دانشجویان آلمانی و خارجی این مراکز را برای تحصیل در آلمان انتخاب می کنند.
از دیگر مراکز آموزش عالی برای تحصیل در آلمان Kunst und Musik und Film Hochschule یا همان دانشگاه هنر و موسیقی است که اتفاقا طرفدار بسیاری هم دارد ولی تحصیل در آلمان در رشته های هنر شرایط خاصی از جمله آزمون ورودی را می طلبد، حدود 50 دانشگاه هنر و موسیقی در سراسر کشور آلمان وجود دارد.
مهمترین و بهترین شهرهای دانشجویی آلمان کدامند؟
یکی از بهترین شهرها برای تحصیل در آلمان، شهر بزرگ برلین است که از جمله مهمترین شهرهای دانشجویی این کشور به شمار می رود. بسیاری از مراکز و موسسات تحقیقاتی و آموزشی در این شهر بزرگ مستقر شده اند، با وجود اینکه برلین بزرگترین شهر در آلمان با جمعیتی بالغ بر 3 میلیون نفر است، هزینه های زندگی در آن در مقایسه با سایر شهرهای دانشجویی دیگر مانند مونیخ یا فرانکفورت بسیار پایین و مقرون به صرفه است و همین باعث شده تا بسیاری از دانشجویان این شهر را برای تحصیل در آلمان به عنوان گزینه اول انتخاب کنند. لازم به ذکر است رشته های انگلیسی زبان بسیاری در دانشگاههای برلین ارائه می شود و شرایط تحصیل در آلمان به زبان انگلیسی برای افرادی که خواهان تحصیل در آلمان به زبان انگلیسی هستند، فراهم است، این موضوع یکی دیگر از دلایل محبوبیت برلین در بین دانشجویان است. یکی از بهترین دانشگاهها برای تحصیل در آلمان که واقع در برلین است، Freie Universität می باشد که در زمینه تحقیقات در دسته معتبرترین دانشگاههای جهان و در رتبه 87 جهان قرار دارد، متقاضیان تحصیل در آلمان میتوانند این دانشگاه را انتخاب کنند و در رشتههایی مانند هنر، علوم انسانی و علوم اجتماعی به تحصیل بپردازند. شعبه های دیگر دانشگاه Freie در هند، آمریکا، چین، مصر و روسیه و بلژیک نیز دانشجو می پذیرند.
یکی دیگر از شهرهای دانشجویی و مهم برای تحصیل در آلمان، شهر زیبا و صنعتی مونیخ در ایالت بایرن است که با کشور اتریش مرز مشترک دارد، مونیخ از لحاظ وسعت در رتبه سوم قرار دارد و بعد از برلین محبوب ترین شهر دانشجویی به شمار می رود. این شهر بزرگ و پیشرفته که یکی از بهترین شهرهای جهان نیز محسوب می شود معمولا منتخب دانشجویانی است که قصد دارند تحصیلات تکمیلی خود را در آلمان سپری کنند. از جمله بهترین دانشگاههای این شهر تمیز و امن می توان به دانشگاه فنی مونیخ و دانشگاه لودویگ ماکسیمیلیان مونیخ اشاره کرد.
فرانکفورت را می توان بلندترین شهر آلمان نامید، چرا که در این شهر تا چشم کار می کند برجهای بلند دیده می شود. این شهر زیبا که کمتر از دو سال قبل به عنوان دومین شهر بزرگ دنیا از لحاظ سطح بالای کیفیت زندگی برگزیده شد، در حقیقت مقر بانک مرکزی اروپا نیز به شمار می رود بسیاری از مبادلات بورس مهم جهانی در این شهر صورت می گیرد و از لحاظ اقتصادی برای اروپا و آلمان بسیار ارزشمند است، از این رو فرانکفورت یکی از بهترین شهرهای برای تحصیل در آلمان در رشته های اقتصادی و مالی به شمار می رود.
از جمله بهترین دانشگاههای این شهر زیبا برای تحصیل در آلمان، دانشگاه علوم کاربردی فرانکفورت، دانشگاه یوهان ولفگانگ گوته و همچنین دانشکده امور مالی و مدیریت فرانکفورت می باشند و دانشجویان ایرانی با ارائه مدارک لازم به راحتی می توانند از آنها پذیرش بگیرند.
ویزای تحصیلی آلمان و شرایط تحصیل در آلمان
دریافت ویزای تحصیلی آلمان شرایط خاصی را می طلبد و دانشجویان بین المللی خارج از اتحادیه اروپا برای اخذ آن باید به سفارت آلمان و یا کنسولگریهای این کشور مراجعه نمایند. توجه داشته باشید امکان تغییر ویزای توریستی آلمان به ویزای تحصیلی وجود ندارد، در صورتی که علاوه بر ایران، پاسپورت یا اقامت کشوری دیگر را دارید، می توانید برای اخذ ویزای تحصیلی آلمان به سفارت آلمان در کشور مورد نظر نیز مراجعه کنید، همانطور که گفتیم برای اخذ ویزای تحصیلی باید به سفارت آلمان مراجعه نمایید و قبل از مراجعه باید وقت سفارت بگیرید، در گذشته دریافت وقت سفارت بین 1 تا 3 ماه طول می کشید ولی به دلیل تقاضای بالا و تعداد پرونده های زیاد در حال حاضر دریافت وقت سفارت آلمان در ایران کمتر از 14 ماه نیست.
فرآیند اخذ ویزای دانشجویی برای تحصیل در آلمان
برای رزرو وقت سفارت جهت درخواست ویزای دانشجویی باید به وب سایت رسمی سفارت آلمان مراجعه نمایید. همانطور که گفتیم به دلیل تقاضای بالا برای ویزای تحصیلی آلمان، دریافت وقت سفارت برای مصاحبه روند پیچیده و دشواری دارد و اگر قصد تحصیل در آلمان و اخذ ویزای دانشجویی این کشور را دارید باید یک برنامه ریزی بسیار دقیق داشته باشید و زمان بین اخذ پذیرش و دریافت وقت مصاحبه را به خوبی مدیریت کنید.
در صورتی که عجله دارید، می توانید وقت مصاحبه فوری بگیرید که برای این منظور باید مدارکی ارائه دهید، معمولا دانشجویان دکتری و افرادی که فرصت مطالعاتی و ارشد با مدرک زبان C1 – IELTS دارند، می توانند وقت سفارت فوری برای مصاحبه بگیرند. افرادی که برای مقاطع کارشناسی مشروط و یا لیسانس با مدرک زبان، کارشناسی ارشد و همچنین کالج پذیرش گرفته اند، باید توجه داشته باشند که وقت مصاحبه از زمان درخواست بیش از یک سال طول میکشد. پس بهتر است درخواست خود را برای وقت سفارت ارسال کنید و در این مدت مشغول یادگیری زبان آلمان و دریافت مدرک زبان با حداقل سطح B1 شوید و نسبت به اخذ پذیرش تحصیلی اقدام کنید.
برای دریافت ویزای دانشجویی برای تحصیل در آلمان چه مدارکی لازم است؟
کسانی که قصد دریافت ویزای دانشجویی این کشور را دارند باید مدارکی را به سفارت آلمان ارائه دهند که این مدارک عبارتند از: فرم تکمیل شده درخواست ویزا، اصل و دو کپی از پاسپورت معتبر و امضا شده، عکس رنگی پاسپورتی با پس زمینه روشن، نامه پذیرش تحصیلی دانشگاه، مدارک و سوابق شغلی(در صورت وجود)، انگیزهنامه (SOP) و زندگی نامه، پرداخت 75 یورو جهت هزینه صدور ویزا برای تحصیل در آلمان، مدارک دیپلم و پیش دانشگاهی به همراه ترجمه و تاییدیه وزارت امور خارجه و دادگستری، گواهی پایان دوره یا مدارک کارشناسی و یا فوق لیسانس به همراه ترجمه و تاییده وزارت امور خارجه و دادگستری، (در صورتی که قصد ادامه تحصیل در آلمان در مقطع کارشناسی ارشد را دارید، تنها باید مدرک کارشناسی را برای درخواست ویزا ارائه دهید ولی ارائه مدارک دیپلم و پیش دانشگاهی برای دریافت پذیرش از دانشگاه الزامیست)، گواهی پشتیبانی و تمکن مالی که در قالب پرینت گردش حساب 3 یا 6 ماهه به ارزش حداقل 10 هزار یورو با تاییدیه بانک مورد نظر به سفارت ارائه می شود، (این گواهی همچنین می تواند توسط بستگان متقاضی و یا کسی که او را ساپورت می کند در آلمان به اداره مهاجرت و ویزای این کشور نیز ارائه شود) و بیمه مسافرتی منطقه شینگن 3 ماهه.
توجه داشته باشید تمامی این مدارک در صورتی مورد قبول سفارت است که توسط مترجم رسمی دادگستری و به زبان آلمانی ترجمه شده و توسط وزارت امور خارجه و دادگستری ایران تایید شده باشد. تمکن مالی که ارائه می دهید برای اثبات این است که شما در سال اولی که برای تحصیل در آلمان اقامت دارید، چگونه می خواهید گذران زندگی کنید و هزینه های خود را چگونه تامین خواهید کرد، به همین دلیل باید یک حساب بانکی باز کنید و کمی بیش از 10 هزار یورو در آن داشته باشید و پرینت آن را به سفارت ارائه دهید.
مرحله مصاحبه سفارت برای اخذ ویزای دانشجویی جهت تحصیل در آلمان چگونه است؟
مصاحبه سفارت بسته به زبان رشته انتخابی شما، به آلمانی یا انگلیسی و به مدت 10 الی 15 دقیقه انجام می شود و تنها یک نفر مصاحبه گر وجود دارد که باید مدارک را برای بررسی به او تحویل دهید و در حدود 10 دقیقه خودتان را معرفی کنید و انگیزه خود را برای انتخاب آلمان برای تحصیل توضیح دهید. هیچ جای نگرانی نیست و می توانید به راحتی این مرحله را با موفقیت پشت سر بگذارید. در صورتی که چیدمان مدارک به درستی صورت گرفته باشد به راحتی هر آنچه را که آفیسر می خواهد می توانید ارائه دهید، اگر مدارک لازم را به صورت کامل و معتبر و با ترجمه صحیح ارائه دهید و آماده و با اطلاعات کافی به مصاحبه بروید، به راحتی ویزای تحصیل در آلمان را دریافت خواهید کرد. پس از دریافت ویزای دانشجویی برای تحصیل در آلمان به مدت 3 ماه فرصت دارید تا وارد خاک آلمان شوید، بعد از این که به آلمان سفر کردید باید به اداره امور اتباع خارجی در شهر محل زندگی خود (Ausländerbehörde) مراجعه کرده و ویزای یک یا دو ساله و کارت اقامت دانشجویی خود را دریافت نمایید.
مراحل دریافت پذیرش دانشجویی و شرایط تحصیل در آلمان
برای تحصیل در آلمان باید از یکی از دانشگاههای آلمان پذیرش تحصیلی دریافت کرد و شرایط تحصیل در آلمان و مراحل و فرآیند پذیرش دانشجویی بسته به رشته و مقطع تحصیلی، متفاوت می باشد. در ادامه مراحل مختلف اخذ پذیرش تحصیلی از دانشگاههای آلمان را بررسی می کنیم.
UNI-ASSIST چیست؟
اخذ پذیرش از برخی دانشگاههای آلمان به صورت مستقیم و از طریق متقاضی امکان پذیر است و دانشجو با ارسال مدارک لازم از طریق سایت رسمی دانشگاه مربوطه می تواند پذیرش تحصیلی بگیرد. ولی برخی از دانشگاههای آلمان مدارک دانشجویان را به صورت مستقیم پذیرش نمی کنند، موسسه ای به نام Uni-assist مدارک ارائه شده توسط متقاضی را به صورت کامل چک کرده و از معتبر و اصلی بودن آن اطمینان حاصل می کند، اگر Uni-assist مدارک شما را تایید کند، آن را برای دانشگاه مورد نظر می فرستد، لیست این دانشگاهها را می توانید در سایت رسمی Uni-assist مشاهده نمایید. برای ارسال مدارک به Uni-assist باید ابتدا 75 یورو و سپس 30 یورو به ازای هر دانشگاه بپردازید و بعد از اینکه مدارک را برای Uni-assist ارسال کردید، 3 تا 4 هفته باید منتظر جواب بمانید، لازم به ذکر است این موسسه در روزهای 24 دسامبر و 2 ژانویه تعطیل می باشد.
انگیزهنامه (SOP) چیست؟
SOP یا انگیزه نامه یکی از مدارکی است که برای اخذ پذیرش و همچنین ویزای تحصیلی باید ارائه کرد، این نامه در حقیقت نشان می دهد که انگیزه متقاضی، تحصیل در آلمان است و چیزی که این نامه را مهم و معتبر می کند، نگارش صحیح و اصولی آن است که در متقاعد کردن آفیسر پرونده نیز بسیار تاثیرگذار خواهد بود.
موضوعاتی که در انگیزهنامه باید به آنها پرداخته شود عبارتند از: انگیزه و دلایل انتخاب آلمان برای تحصیل، دلایل انتخاب دانشگاه مورد نظر برای تحصیل در آلمان، همچنین دلایل و اهداف بلند مدت انتخاب رشته تحصیلی مورد نظر و اهداف و برنامههایی که متقاضی بعد از اتمام تحصیل در آلمان دارد.
شرایط و مدارک لازم برای اخذ پذیرش دانشجویی در مقاطع مختلف
شرایط اخذ پذیرش از دانشگاه در مقطع کارشناسی برای تحصیل در آلمان
تحصیل در آلمان در مقطع کارشناسی تنها با مدرک زبان آلمانی حداقل سطح B1 امکان پذیر است و برای پذیرش گرفتن حتما باید این مدرک را ارائه دهید، افراد متقاضی معمولا باید کمتر از 24 سال سن داشته باشند و معدل دیپلم نیز نباید کمتر از 16 باشد، البته تحصیل در آلمان با معدل پایین نیز در دانشگاههای خصوصی این کشور امکان پذیر است. هزینه تحصیل در آلمان در مقطع کارشناسی 200 تا 400 یورو برای هر ترم تحصیلی است و بورسیه تحصیلی به دانشجویان لیسانس تعلق نمی گیرد، با مبلغی که هر ترم به دانشگاه می پردازید، می توانید از خدمات حمل و نقل عمومی در کل ایالت به صورت رایگان و برخی خدمات دیگر استفاده کنید. بسیاری از دانشگاههای آلمان به طور مستقیم و یا با واسطه دارای خوابگاه دانشجویی هستند و دانشجویان لیسانس می توانند در کنار تحصیل در آلمان، به مدت 20 ساعت نیز کار دانشجویی و مجاز انجام دهند.
مدارک لازم برای اخذ پذیرش در مقطع کارشناسی برای تحصیل در آلمان
معمولا لیست مدارک لازم برای دریافت پذیرش دانشجویی و شرایط تحصیل در آلمان در وب سایت رسمی همه دانشگاهها وجود دارد ولی به طور کلی مدارک لازم برای پذیرش گرفتن عبارتند از: مدرک زبان آلمانی با حداقل سطح B1 که در این صورت دانشجو باید قبل از شروع به تحصیل، یک دوره زبان بگذراند و مدرک B2 خود را دریافت کند، مدرک دیپلم و پیش دانشگاهی به همراه ریز نمرات، انگیزهنامه، رزومه (CV)، درخواست و اقدام برای پذیرش طبق دستورالعمل دانشگاه مورد نظر و همچنین ارائه تاییدیه Uni-assist (در صورت لزوم).
در صورتی که مدرک B1 یا مدرک “Goethe” زبان آلمانی ندارید، توصیه می کنیم تا روز مصاحبه خود به یادگیری این زبان و تهیه مدرک آن بپردازید تا در ادامه با نقصی مدرک مواجه نشوید. هزینه تحصیل در آلمان رایگان است ولی افرادی که در دانشگاههای خصوصی این کشور تحصیل می کنند، مبلغی بین 8 تا 20 هزار یورو به صورت سالانه می پردازند.
شرایط اخذ پذیرش از دانشگاه در مقطع کارشناسی ارشد برای تحصیل در آلمان
تنوع رشته های تحصیلی در مقطع ارشد نسبت به مقطع کارشناسی بیشتر است و حدود 30 درصد از رشته نیز به زبان انگلیسی ارائه می شود و هزینه های تحصیل در آلمان در مقطع ارشد نیز تقریبا رایگان است. برای تحصیل در این مقطع، متقاضیان باید مدرک B1 آلمانی یا آیلتس با حداقل نمره 6.5 و همچنین معدل بالای 13 داشته باشند ولی افرادی که معدل بالاتری دارند، شانس بیشتری برای پذیرفته شدن به خصوص در رشته های انگلیسی زبان خواهند داشت.
مدارک لازم برای اخذ پذیرش در مقطع کارشناسی ارشد برای تحصیل در آلمان
برای اخذ پذیرش در مقطع ارشد برای رشته های آلمانی باید مدرک زبان C1 آلمانی و یا حداقل سطح B1 داشته باشید که در این صورت باید قبل از شروع به تحصیل، یک دوره زبان در آلمان بگذرانید، همچنین مدرک زبان IELTS با نمره حداقل 6.5 و یا TOEFL با نمره حداقل 90 برای رشته های انگلیسی زبان الزامیست، مدرک دیپلم و مدرک پیش دانشگاهی و مدرک کارشناسی(همه این مدارک و ریز نمرات آنها باید به زبان آلمانی ترجمه شود)، توصیه نامه اساتید (اختیاری)، انگیزهنامه و رزومه (CV)، درخواست و اقدام برای پذیرش طبق دستورالعمل دانشگاه، همچنین ارائه تاییدیه Uni-assist (در صورت لزوم).
شرایط تحصیل در آلمان در مقطع دکترا
پذیرش و قبولی مقطع دکترا در دانشگاههای آلمان با روندی که در ایران وجود دارد بسیار متفاوت است، برای پذیرفته شدن در این مقطع در آلمان باید در درجه اول معدل بالا داشته باشید و همچنین بتوانید نظر و موافقت استاد راهنما را به وسیله طرح پایان نامه جلب کنید که این کار به راحتی امکان پذیر نیست و کمی زمانبر خواهد بود. اگر قصد تحصیل در آلمان در مقطع دکترا را دارید باید به دنبال یک استاد راهنما در یکی از دانشگاههای این کشور باشید، توجه داشته باشید استاد راهنما باید یک پروژه در دست انجام در حوزه تحقیقاتی مرتبط باشد که بدین وسیله شما بتوانید در پیشبرد پروژه او را یاری دهید که البته باید کاری کنید که استاد راهنما متقاعد شود که هدف شما کمک به پیش راندن پروژه های وی می باشد. تحصیل در آلمان در مقطع دکترا به زبانهای انگلیسی و آلمانی امکان پذیر است و متقاضیان باید یکی از مدارک DSH یا TestDaF و یا مدرک آیلتس یا تافل را داشته باشند.
مدارک لازم برای اخذ پذیرش در مقطع دکترا برای تحصیل در آلمان
برای اخذ پذیرش دکترا از دانشگاههای آلمان باید مدارکی از قبیل مدرک زبان آلمانی از موسسه گوته و یا مدرک زبان انگلیسی، مدارک دیپلم، پیش دانشگاهی، کارشناسی و کارشناسی ارشد به همراه ریز نمرات این مقاطع و ترجمه رسمی آنها، توصیه نامه اساتید مقاطع قبلی و نامه موافقت استاد راهنما، انگیزهنامه و رزومه (CV) خود را ارائه دهید.
مقالات و مطالب مرتبط زیر را جهت مطالعه بیشتر به شما پیشنهاد میکنیم:
دیدگاهها