تحصیل پزشکی در ترکیه می تواند یکی از گزینه های مناسب برای افرادی باشد که قصد تحصیل در این رشته را در خارج از کشور دارند. هر ساله تعداد زیادی از متقاضیان، دانشگاه های ترکیه را برای تحصیل پزشکی برمی گزینند. شرایط ترکیه و دانشگاه های آن برای ایرانیان بسیار مناسب است، زیرا این کشور فاصله کمی با ایران دارد، هزینه تحصیل و زندگی در این کشور پایین است، فرهنگ دو کشور شباهت های زیادی با یکدیگر دارد و مدرک پزشکی تعداد زیادی از دانشگاه های ترکیه مورد تایید وزارت بهداشت ایران می باشد. بنابراین افرادی که رویای پزشک شدن را در سر می پرورانند اما شرایط قبولی آن ها در دانشگاه های ایران فراهم نیست، می توانند تحصیل پزشکی در ترکیه را انتخاب نمایند. اما آگاهی از شرایط و مدارک لازم برای ورود به این رشته اهمیت زیادی دارد. زیرا باعث می شود تا متقاضیان اطلاعات کافی در این زمینه داشته باشند و با کمترین مشکل بتوانند پروسه مهاجرت تحصیلی خود را سپری نمایند.
درباره تحصیل پزشکی در ترکیه
علیرغم اینکه تحصیل پزشکی در ترکیه جدید به نظر میرسد، اما علم پزشکی در کشور ترکیه تقریبا 500 سال قدمت دارد. نزدیکی به ایران ، شرایط فرهنگی و آب و هوای مناسب ، هزینه مناسب، شرایط عالی تحصیل پزشکی در ترکیه ، تحصیل پزشکی در ترکیه را به یک گزینه بسیار مناسب برای دانشجویان ایرانی تبدیل کرده است. دانشگاه های پزشکی ترکیه با اصلاحات اساسی دهه اخیر در راستای جهانی شدن حرکت میکنند. این فرایند شامل ایجاد استانداردهای جهانی در آموزش پزشکی و تشکیل برنامه های آموزشی پایه در مدارس پزشکی می باشد. بهترین دانشگاه های پزشکی بالینی در تولید تحقیقات مربوط به موضوعات مختلف پزشکی و زیست پزشکی که شامل بیهوشی، قلب و عروق، طب داخلی و داخلی، متخصص گوارش، زنان باردار، چشم پزشکی، رادیولوژی و جراحی می باشد.
شرایط تحصیل پزشکی در ترکیه
در بسیاری از کشورها، دانشجویان برای اخذ پذیرش تحصیل در رشته پزشکی باید دوره پیش پزشکی را که به مدت یکسال طول می کشد، بگذرانند. ترکیه نیز از این قاعده مستثنی نیست و افرادی که دانشگاه های ترکیه را برای تحصیل پزشکی در ترکیه انتخاب می کنند، لازم است این دوره یکساله را با موفقیت پشت بگذارند و از آزمون ورودی رشته پزشکی نمره قبولی بگیرند. برنامه آموزش پزشکی این کشور به دو زبان انگلیسی و ترکی ارائه می شود. بنابراین متقاضیانی که به زبان ترکی مسلط نیستند با خیال آسوده می توانند برنامه انگلیسی زبان را انتخاب نمایند. مدت زمان تحصیل پزشکی در ترکیه ۶ سال است که از این مدت، دانشجویان در سه سال اول، مباحث تئوری را فرا می گیرند و با تحقیقات بالینی و آزمایشگاهی آشنا می شوند. از سال چهارم دانشجویان به طور مستقیم به تشخیص بیماری ها می پردازند، آزمایشات مختلف انجام می دهند و راهکارهایی برای درمان بیماری ها پیشنهاد می کنند. در نهایت سال ششم اختصاص به دوره کارآموزی دارد و دانشجو باید در یکی از بیمارستان های ترکیه این دوره را بگذراند و با بیماران به طور مستقیم در ارتباط باشد.
کنکور پزشکی ترکیه
همانگونه که اشاره کردیم، متقاضیان تحصیل پزشکی در ترکیه پس از گذراندن دوره پیش پزشکی باید در کنکور این رشته شرکت نمایند. دانشگاه های ترکیه برای پذیرش دانشجویان بین المللی دو آزمون YOS و SAT برگزار می کنند. در گذشته آزمون YOS به شکل سراسری در ترکیه برگزار می شد، اما چند سالی است که هر دانشگاه این آزمون را به صورت جداگانه در تاریخ های مختلف برگزار می نماید. بنابراین داوطلبان این فرصت را دارند که در آزمون دانشگاه های مختلف شرکت کنند و از شانس بیشتری برای تحصیل پزشکی در ترکیه برخوردار شوند.
مدارک لازم برای پذیرش تحصیل پزشکی در ترکیه
افرادی که تحصیل پزشکی در ترکیه را انتخاب می کنند لازم است تا مدارکی را برای اخذ پذیرش، آماده و ارسال نمایند. این مدارک شامل موارد زیر می باشد.
- فرم تکمیل شده درخواست پذیرش
- مدرک دیپلم یا پیش دانشگاهی که به طور رسمی به زبان ترکی یا انگلیسی ترجمه شده باشد.
- ارائه گواهی برخورداری از تمکن مالی کافی
- کسب حد نصاب نمره قبولی در آزمون ورودی پزشکی
- پرداخت مبلغی بین ۳۵ تا ۱۰۰ دلار بابت درخواست پذیرش تحصیل پزشکی در ترکیه
- ارائه مدرک زبان انگلیسی برای افرادی که قصد تحصیل پزشکی در ترکیه به این زبان را دارند.
دانشگاه های پزشکی ترکیه
دانشگاه های دولتی و خصوصی مختلفی در ترکیه، رشته پزشکی را جزو برنامه آموزشی خود دارند. اما آنچه مهم است اعتبار این دانشگاه هاست و اینکه آیا مدرک این دانشگاه ها مورد تایید وزارت بهداشت و علوم پزشکی ایران می باشد یا خیر. در ادامه فهرستی از دانشگاه های معتبر پزشکی ترکیه که وزارت بهداشت مدرک آن ها را تایید می کند ارائه می دهیم. برخی از این دانشگاه ها دولتی و برخی دیگر خصوصی هستند.
- دانشگاه استانبول
- دانشگاه Hacettepe
- دانشگاه آنکارا
- دانشگاه ایگ
- دانشگاه مرمره
- دانشگاه تکوین ایلول
- دانشگاه کوک – ترکیه
- دانشگاه آقدنیز
- دانشگاه حاجت تپه
- دانشگاه آجی بادم
- دانشگاه کوچ
- دانشگاه آنکارا
- دانشگاه آکدنیز
- دانشگاه باهچه شهیر
- دانشگاه آتاتورک
- دانشگاه بزمی عالم
- دانشگاه باشکنت
از بین دانشگاه های مذکور، حاجی تپه یکی از دانشگاه های معتبر رشته پزشکی می باشد که هر ساله تعداد زیادی از دانشجویان ایرانی این دانشگاه را برای تحصیل پزشکی در ترکیه انتخاب می کنند. به همین دلیل می خواهیم شما را بیشتر با این دانشگاه ممتاز آشنا کنیم.
معرفی دانشگاه پزشکی حاجی تپه
این دانشگاه از سال ۱۹۵۸ فعالیت خود را جهت آموزش پزشکی به دانشجویان علاقه مند به این رشته آغاز نموده و تربیت پزشکانی پایبند به اصول پزشکی و پرورش انسان هایی سخت کوش را سرلوحه خود قرار داده است. دانشگاه حاجت تپه از دو پردیس تشکیل شده که در دو منطقه سیهه و بیتپه شهر آنکارا واقع شده اند. پردیس منطقه سیهه اختصاص به رشته پزشکی دارد که دارای امکانات و تجهیزات پیشرفته و مدرن برای دانشجویان این رشته می باشد. این دانشگاه برای متقاضیانی که به زبان ترکی مسلط نیستند، برنامه آموزشی خود را به زبان انگلیسی ارائه می دهد که از این جهت یک مزیت مهم محسوب می گردد. همچنین از نظر رتبه بندی جهانی، دانشگاه حاجت تپه در بین ۵۰۰ دانشگاه پزشکی دنیا قرار دارد و تفاهم نامه های همکاری متعددی با دانشگاه های برتر اروپایی و آمریکایی به امضا رسانده است. دانشجویان رشته پزشکی این دانشگاه در دو سال اول مشغول امور تحقیقاتی و آزمایشگاهی می شوند. دو سال دوم اختصاص به آموزش های بالینی دارد و در دو سال آخر دانشجویان به انجام کارهای بالینی در بیمارستان ها و مراکز بهداشتی ترکیه می پردازند و تجربه کسب می کنند.
پذیرش پزشکی دانشگاه حاجت تپه
دانشگاه حاجی تپه هر ساله ظرفیتی بین ۳۰ تا ۵۰ صندلی به متقاضیان بین المللی تحصیل پزشکی در ترکیه اختصاص می دهد. با توجه به محدودیت پذیرش این دانشگاه، رقابت سنگینی میان داوطلبان خارجی وجود دارد. شهریه سالانه تحصیل پزشکی در ترکیه در دانشگاه حاجت تپه مبلغی بین ۳۰۰ تا ۴۰۰ دلار است که بسیار مقرون به صرفه می باشد. همچنین دانشجویان پزشکی این دانشگاه برای تامین مخارج خود می توانند ۳۰ ساعت در هفته کار کنند. برای پذیرش رشته پزشکی دانشگاه حاجت تپه، متقاضیان باید در آزمون ورودی آن شرکت کنند. اما داوطلبان هنگامی مجاز به شرکت در این آزمون هستند که مدرک دیپلم یا پیش دانشگاهی خود را به همراه ریز نمرات دوره دبیرستان به صورت ترجمه شده به زبان انگلیسی یا ترکی برای دانشگاه ارسال نمایند. دیپلم ریاضی و تجربی برای شرکت در آزمون پزشکی دانشگاه حاجت تپه قابل قبول است و هیچ محدودیت سنی برای آن وجود ندارد.
شرایط ورود برای رشته پزشکی در ترکیه
مدت زمان دوره پزشکی در ترکیه 6 سال، طول دوره دندانپزشکی ترکیه 5 سال و رشته داروسازی در این کشور 5 ساله می باشد.
برای تحصیل پزشکی در ترکیه نیاز است که در آزمون و کنکور ورودی پزشکی (YÖS یا SAT) در این کشور قبول شوید. البته تجربه نشان داده که دانشجویان ایرانی معمولا در این آزمون ها موفق بوده اند. آزمون YÖS برای پذیرش دانشجویان توسط هر دانشگاه و کاملا متفاوت برگذار می شود و قبولی در این آزمون شرط ورود به دانشگاه پزشکی ترکیه می باشد.این آزمون شرایط سنی خاصی ندارد. آزمون YÖS فراگیرتر است و دانشگاه های بیشتری نتیجه این آزمون را ملاک برای پذیرش دانشجو قرار میدهند.
آزمون YÖS شامل دو بخش است:
آزمون از دروس ریاضی ، هندسه و هوش که به زبان ترکی و انگلیسی ارایه میشود و آزمون زبان ترکی که میزان تسلط شما در این زبان را مشخص می کند و برای دانشجویانی حایز اهمیت هست که میخواهند به زبان ترکی تحصیل کنند و امتیاز در این آزمون به صورت A، B ،C می باشد.
آزمون SAT به زبان انگلیسی است که از دروس ریاضی, درک مطلب و نگارش تشکیل شده است و هر قسمت دارای 800 نمره است. برگزارکننده این آزمون دانشگاه هایی هستند که شرایط تحصیل پزشکی در ترکیه به زبان انگلیسی را دارند و برخی از دانشگاه ها فقط نتیجه این آزمون را به عنوان ملاک قبولی دانشجو در نظر میگیرند.
هزینه تحصیل پزشکی در ترکیه
هزینه تحصیل پزشکی در ترکیه در دانشگاه های دولتی و خصوصی متفاوت است. دانشگاه های پزشکی دولتی به دلیل اینکه بیشتر بودجه خود را از طریق دولت تامین می کنند، شهریه پایینی از دانشجویان بین المللی اخذ می نمایند. هزینه این دانشگاه های بین ۲۵۰ تا ۱۵۰۰ دلار در سال است که می توان گفت تحصیل پزشکی در ترکیه در دانشگاه های دولتی ترکیه برای دانشجو تقریبا رایگان تمام می شود. اما افرادی که می خواهند در دانشگاه های پزشکی خصوصی این کشور ادامه تحصیل دهند، باید از تمکن مالی کافی برخوردار باشند زیرا شهریه سالانه این دانشگاه ها رقمی بین ۱۰ تا ۲۵ هزار دلار است. به همین علت تعداد درخواست برای ورود به رشته پزشکی دانشگاه های دولتی ترکیه زیاد است و در آزمون ورودی، رقابت تنگاتنگی بین شرکت کنندگان وجود دارد.
هزینه دانشگاه های ترکیه در رشته پزشکی معمولا حدودا از 10،000 دلار تا 25000 دلار میباشد. البته در صورت اخذ بورسیه از دانشگاه ممکن است تا 90 درصد هزینه های دانشگاه را شامل شود.
برای اخذ بورسیه چند نکته حائز اهمیت است:
- معدل دیپلم
- ریز نمرات دبیرستان و پیش دانشگاهی
- نمره آزمون ورودی دانشگاه
- نمره آزمون بین المللی
لازم به ذکر است که در حالت کلی هزینه های دانشگااه های ترکیه متفاوت است و رقم قطعی در این زمینه قابل ارائه نیست.
تحصیل رایگان پزشکی در ترکیه
همانطور که اشاره کردیم، افرادی که بتوانند از دانشگاه های دولتی این کشور در رشته پزشکی پذیرش بگیرند، شهریه پایینی را به صورت سالانه پرداخت می کنند. اما آن هایی که می خواهند از بورسیه های تحصیلی دانشگاه های پزشکی ترکیه بهره مند شوند، لازم است تا نمرات سال اول تحصیلشان در سطح عالی باشد. در اینصورت دولت ترکیه و دانشگاه های این کشور، شرایطی را برای بهره مندی این دانشجویان از بورسیه ها و کمک هزینه های تحصیلی فراهم می نمایند. به صورتی که آن ها می توانند کلیه هزینه های تحصیل و زندگی در ترکیه را پوشش دهند. البته به دلیل شرایط سختی که برای اخذ پذیرش تحصیل پزشکی در ترکیه وجود دارد، معمولا کلیه دانشجویان پذیرفته شده، امکان برخورداری از بورسیه های تحصیلی متنوع را دارند. همچنین در سال های اخیر، برای رفاه حال دانشجویان پزشکی، خوابگاه به صورت رایگان در اختیارشان قرار می گیرد.
کلام آخر
در این مقاله تلاش کردیم شرایط تحصیل پزشکی در ترکیه را به طور کامل شرح دهیم تا اگر قصدی در این زمینه دارید بتوانید با اطلاعاتی کامل تر و دقیق تر تصمیم گیری نمایید. تحصیل پزشکی در ترکیه می تواند یک موقعیت مناسب برای دانشجویان ایرانی باشد، زیرا دانشگاه های این کشور از اعتبار مناسبی در عرصه بین المللی برخوردار هستند و مدرک آن ها مورد تایید وزارت بهداشت ایران می باشد. همچنین ترکیه از نظر جغرافیایی فاصله کمی با ایران دارند و دانشجویان می توانند در فواصل زمانی کوتاهتری به وطن خود رفت و آمد داشته باشند. هزینه تحصیل پزشکی در ترکیه در دانشگاه های ترکیه بسیار مقرون به صرفه است و افرادی که موفق به قبولی در این دانشگاه ها شوند تقریبا هزینه خاصی را برای تحصیل خود پرداخت نمی کنند. هزینه های زندگی در ترکیه، تقریبا برابر با ایران است که یک مزیت بزرگ محسوب می شود.
مقالات مرتبط جهت مطالعه بیشتر در خصوص تحصیل پزشکی در ترکیه :
تحصیل دندانپزشکی در ترکیه
ترکیه بورسلاری
1 دیدگاه. Leave new
سلام.وقت بخیر .
در مورد تحصیل پزشکی در ترکیه میشه راهنمایی بفرمایید؟