ویزای تحصیلی آلمان یکی از بهترین و کم هزینه ترین روش های مهاجرت به این کشور قدرتمند و ثروتمند اروپایی است. دانشجویان و متقاضیان تحصیل در آلمان بعد از اتمام دوران تحصیل خود می توانند به راحتی جذب بازار کار شوند و جهت اخذ اقامت و حق شهروندی این کشور زیبا اقدام نمایند.
آلمان یکی از کشورهای اروپایی است که بعد از جنگ جهانی دوم شروع به رشد کرد و امروزه یکی از قدرت های برتر در جهان به شمار می رود و دارای یکی از پویاترین اقتصادها در دنیا است. از آنجایی که این کشور اروپایی زیبا و ثروتمند، بسیار مهاجر پذیر است و فرصت های شغلی فراوانی در تمامی ایالت های آن وجود دارد، همچنین پاسپورت آن در رتبه یک تا ده جهان قرار دارد، بسیاری از خارجی ها از جمله ایرانی های زیادی در دو دهه اخیر به امید داشتن آینده کاری روشن برای خود و زندگی ایده آل برای خانواده خود، به آلمان مهاجرت کرده اند. یکی از بهترین روش های مهاجرت به آلمان به منظور اخذ اقامت آلمان و حق شهروندی این کشور، ویزای تحصیلی آلمان است، در صورتی که از دانشگاههای آلمان فارغ التحصیل شوید به راحتی می توانید در این کشور بزرگ شغلی مناسب پیدا کنید و زندگی خوبی را برای خود فراهم آورید.
شرایط کلی زندگی در کشور آلمان
آلمان یکی از مهمترین کشورهای صنعتی قاره اروپا و از بزرگترین صادرکننده های جهان محسوب می شود و برای ویزای تحصیلی آلمان و مهاجرت به این کشور باید ابتدا با فرهنگ مردم آن به خوبی آشنا شوید. مردم این کشور صنعتی و ثروتمند اروپایی یکی از ماشینی ترین مردم دنیا هستند که همواره در حال کار و تلاش اند و شما نیز باید برای زندگی در آلمان با چنین شرایطی به خوبی آماده شوید تا به موفقیت برسید.
یکی از دلایل مهم معتبر بودن پاسپورت آلمان و همچنین پویایی اقتصاد آن، رعایت استانداردهای جهانی و اروپایی در تمامی صنایع و فاکتورهای تاثیرگذار بر نظام اقتصادی و اجتماعی و همچنین عدم وجود هرگونه فساد مالی یا اجتماعی در این کشور می باشد. از صنایع گوناگونی که در آلمان وجود دارد، برای ایرانی ها تنها نام ابر شرکت هایی مانند بنز و BMW آشناست ولی خوب است بدانید در دنیا تنها 500 شرکت بین المللی وجود دارند که از اعتبار جهانی برخوردارند که 37 شرکت متعلق به کشور آلمان می باشد و همین موضوع نشانگر اهمیت آلمان برای کل اتحادیه اروپا و همچنین قدرت آلمان در جهان است.
اگر قصد ادامه تحصیل و اخذ ویزای تحصیلی آلمان و مهاجرت به این کشور را دارید علاوه بر آشنایی با فرهنگ مردم سخت کوش و منظم این کشور باید به یادگیری زبان آلمانی بپردازید چرا که بیشتر رشته های تحصیلی در آلمان به خصوص در مقطع کارشناسی، به زبان آلمانی تدریس می شوند و معمولا برای اپلای کردن و پذیرش گرفتن از دانشگاههای آلمان باید مدرک زبان آلمانی در سطح B1 را به دانشگاه مربوطه ارائه دهید. آلمان در دهه های اخیر بعد از آمریکا دومین مقصد برای مهاجرت ایرانی ها بوده و در چند سال اخیر بسیاری از افراد مهاجرت به آلمان را به سایر کشورهای اروپایی، کانادا و حتی امریکا ترجیح می دهند، چرا که تحصیل در آلمان و زندگی در این کشور صنعتی و پیشرفته از بسیاری جهات بهتر از سایر کشورها می باشد.
پذیرش دانشگاه و ویزای تحصیلی آلمان
آلمان یکی از مهاجرپذیرترین کشورهای اروپایی است و مقصد بسیار محبوبی برای دانشجویان بین المللی به شمار می رود و امروزه بالغ بر یک میلیون دانشجوی بین المللی از کشورهای مختلف مشغول تحصیل در آلمان و در دانشگاههای معتبر و مراکز آموزش عالی این کشور هستند. برای ویزای تحصیلی آلمان گزینه های متنوعی پیش روی دانشجویان است و با داشتن مدرک زبان آلمانی به راحتی می توانید از مراکز آموزش عالی این کشور پذیرش بگیرید.
مراکز آموزش عالی آلمان عبارتند از: دانشگاههای آلمان و موسسات آموزشی معادل، دانشکده های فنی که زیر مجموعه ای از دانشگاههای بزرگ هستند، دانشگاههای آموزشی یا Pädagogische Hochschulen، دانشکده های الهیات و معارف دینی، دانشگاههای علمی کاربردی یا Fachhochschulen که در بین دانشجویان آلمانی و بین المللی بسیار محبوبیت دارند،دانشکدههای هنر و موسیقی که امتحان ورودی دارند، موسسات آموزش عالی نیروهای مسلح فدرال که باید برای ورود به آنها از سطح بسیار خوب زبان آلمانی برخوردار بود، موسسات آموزش عالی در مقطع کارشناسی که در آنها تنها دو رشته با مطالعات تحصیلی دوگانه ارائه می شود و با عنوان Berufsakademie شناخته می شود و برای افراد شاغل مناسب است.
موسسات آموزشی برای ادامه تحصیلات حرفه ای که مدرک معادل با کارشناسی را ارائه می دهند و در برلین قرار دارند و آموزشهای این موسسات طبق اصول طبقهبندی استاندارد و بینالمللی آموزش ISCED می باشد.
همانطور که مشاهده کردید برای ویزای تحصیلی آلمان گزینه های زیادی وجود دارد و به دلیل تنوع مراکز آموزش عالی می توانید به راحتی برای اخذ پذیرش تحصیلی و تحصیل در آلمان اقدام نمایید. هر کدام از این مراکز که در بالا نامبرده شده با هدف خاصی ایجاد شده اند و علاوه بر دانشگاهها که کارشان در تمام دنیا یکسان است، دانشگاههای علمی کاربردی که در آلمان وجود دارند و تعدادشان هم بسیار زیاد است گزینه های بسیار خوبی برای تحصیل در آلمان هستند چرا که در این مراکز، دانشجویان بعد از اتمام دوره تحصیلی خود بسیار کارکشته هستند و آمادگی کامل برای ورود به بازار کار را دارند، لازم به ذکر است اگر قصد اخذ ویزای تحصیلی آلمان در رشته های هنر را دارید باید خود را برای آزمون ورودی دانشگاههای هنر آماده کنید. تحصیل در آلمان در مقاطع مختلف تحصیلی از قبیل لیسانس، فوق لیسانس، دکترا و همچنین فوق دکترا امکان پذیر است و هر کدام از این مقاطع شرایط پذیرش خاصی دارند.
مراکز آموزش عالی و دانشگاه های آلمان
طیف فعالیت ها و رشته های آموزشی در تمامی دانشگاههای آلمان در مقایسه با موسسات معادل دانشگاهها گسترده تر است و از تنوع بیشتری برخوردار می باشد و اگر قصد تحصیل در رشته هایی از قبیل علوم مهندسی، الهیات، علوم طبیعی و آموزش و پرورش را دارید بهترین گزینه برای ویزای تحصیلی آلمان همین موسسات هستند و جالب است بدانید که امکان تحصیل در مقطع دکترا در این مراکز آموزش عالی آلمان نیز وجود دارد، همچنین دانشجویان این موسسات از دوره های آموزشی و تحقیقات علمی نیز برخوردار هستند.
اخذ پذیرش از دانشکدههای هنر و موسیقی – ویزای تحصیلی آلمان
از دیگر موسسات و مراکز آموزش عالی آلمان که در بین دانشجویان بین المللی از محبوبیت زیادی برخوردارند، دانشکده های هنر و موسیقی این کشور هستند که گزینه های خوبی برای تحصیل در آلمان برای موسیقی دانان و هنرمندان در رشته های مختلف به شمار می روند. دانشکده های هنر و موسیقی آلمان معمولا به دو دسته تقسیم می شوند، برخی از آنها تنها در یک حوزه، رشته های خاصی را ارائه می دهند و در برخی دیگر تمامی رشته های هنر و موسیقی تدریس می شود. برای اخذ ویزای تحصیلی آلمان در زمینه هنر و موسیقی می توانید در زمینه هایی از قبیل طراحی و هنرهای اجرایی، فیلم، تلویزیون و رسانه، هنرهای زیبا، تاریخ و آموزش هنر، تاریخ و تدریس موسیقی، ارتباطات و رسانه دیجیتال اقدام به اخذ پذیرش تحصیلی نمایید.
اخذ پذیرش از دانشگاههای علمی کاربردی و تحصیل در آلمان
یکی از بهترین روشهای تحصیل در آلمان، اخذ پذیرش و ثبت نام در یکی از دانشگاههای علمی کاربردی یا Fachhochschulen می باشد. هزینه های تحصیل در این دانشگاهها که به نوعی موسسات مستقل آموزشی محسوب می شوند، در مقایسه با سایر موسسات و دانشگاههای آلمان بسیار کمتر است و دولت آلمان از برخی از آنها حمایت مالی می کند. اگر قصد دارید از طریق ویزای تحصیلی آلمان به اقامت و حق شهروندی این کشور برسید، توصیه می کنیم در یکی از رشته های تحقیقاتی این دانشگاهها ثبت نام کنید و طی دوره های عملی که از طریق روش تدریس تعاملی ارائه می شود، به بهترین شکل برای ورود به بازار کار آلمان آماده شوید.
در حقیقت با ورود به این دانشگاههای علمی کاربردی، شغل آینده خود را انتخاب می کنید و برنامه تحصیلی این دانشگاهها به صورت عملی و مطالعاتی ارائه می شود و همین باعث می شود تا دانشجو بعد از فارغ التحصیلی در رشته مورد نظر به راحتی جذب بازار کار در شرکت های خصوصی یا دولتی شود، از این رو اساتید این دانشگاهها از بین بهترین ها از لحاظ سوابق و مدارک تحصیلی و همچنین تجربه کاری گلچین می شود، این ویژگی های جذاب باعث شده تا دانشجویان، این دانشگاهها را به سایر مراکز آموزش عالی و دانشگاهها برای تحصیل در آلمان ترجیح دهند به طوری که در سالهای اخیر درصد زیادی از دانشجویان آلمانی نیز این مراکز را برای تحصیل خود انتخاب می کنند. تحصیل در آلمان در دانشگاههای علمیکاربردی در زمینه های فناوری، طراحی، اقتصاد کشاورزی، کار و خدمات اجتماعی و همچنین تجارت و کسب و کار امکان پذیر است.
شرایط کلی ویزای تحصیلی آلمان
ویزای تحصیلی آلمان یکی از روش های کم هزینه برای مهاجرت به این کشور و اخذ اقامت آلمان است چرا که تحصیل در آلمان در مقاطع تحصیلی کارشناسی و ارشد و در تمامی دانشگاههای آن تقریبا رایگان است و به دلیل هزینه های پایین زندگی و تحصیل در آلمان، این کشور اروپایی و پیشرفته از جمله ارزانترین کشورهای جهان برای دانشجویان بین المللی به شمار می رود.
تنها موضوعی که برخی از افراد را از اپلای کردن برای تحصیل در آلمان باز می دارد، یادگیری زبان آلمانی است، چرا که آلمانی زبان صنعت است و یادگیری آن در مقایسه با سایر زبانهای خارجی دشوارتر می باشد ولی اگر عزم خود را برای اخذ ویزای تحصیلی آلمان جزم کرده اید باید حداقل مدرک B1 زبان آلمانی داشته باشید تا بتوانید در مقطع کارشناسی تحصیل کنید، البته برخی از واحدهای درسی به زبان انگلیسی تدریس می شود که تعداد آنها محدود است.
سیستم آموزشی آلمان تحت تاثیر برنامه Bologna بسیار ارتقا پیدا کرده و در تمامی مناطق این کشور از برنامه ای مشابه و واحد پیروی می کند. البته باید توجه داشته باشید این سیستم در سال های اخیر و در پی هجوم سیلی از مهاجران و دانشجویان بین المللی، شرایط جدیدی را اتخاذ کرده که بر اساس آن دانشگاههای آلمان تنها برای دانشجویان از داخل اتحادیه اروپا رایگان است و اگر فردی خارج از این اتحادیه قصد اخذ ویزای تحصیلی آلمان را داشته باشد باید سالانه بین 700 تا 1500 یورو، شهریه بپردازد که این مبلغ در مقایسه با سایر کشورها بسیار ناچیز است و هنوز آلمان در صدر محبوب ترین کشورها از نظر دانشجویان بین المللی قرار دارد.
شرایط ویزای تحصیلی آلمان (مقطع کارشناسی)
در میان متقاضیان مهاجرت تحصیلی به آلمان و اخذ ویزای تحصیلی آلمان بیشترین تقاضا برای مقطع لیسانس یا کارشناسی است و افرادی که قصد تحصیل در آلمان در مقطع کارشناسی را دارند باید برای اخذ پذیرش از مراکز آموزش عالی این کشور، مدرک دیپلم و در برخی موارد مدرک پیش دانشگاهی خود را ارائه دهند، در غیر اینصورت موفق به اپلای کردن نخواهند شد.
مدت تحصیل در آلمان برای مقطع لیسانس بسته به دانشگاه و موسسه ای که برای ادامه تحصیل انتخاب می کنید، متفاوت و معمولا بین 6 تا 8 ترم است. مدت زمان تحصیل در آلمان در دوره لیسانس برای رشته های تحصیلی مختلف در دانشگاههای این کشور 3 ساله، در دانشکده های هنر و موسیقی 4 ساله و در دانشگاههای علمی کاربردی بین 3 تا 4 سال به همراه یک ترم عملی می باشد.
برای اینکه سریعتر جذب بازار کار آلمان شوید و یا هر چه سریعتر اقامت دائم این کشور را بتوانید دریافت کنید، توصیه می کنیم در یکی از کالج ها یا آکادمی های آموزشی و حرفهای این کشور ثبت نام کنید، چرا که مدت زمان تحصیل در آلمان در مقطع کارشناسی این مراکز (از نوع تحصیلات Fachschulen) بین 2 تا 3 سال می باشد و شرایط تحصیل و مدرک گرفتن از آنها آسان تر از دانشگاهها و سایر موسسات آموزش عالی دیگر است. مدارک لازم برای اخذ پذیرش تحصیلی در مقطع کارشناسی از دانشگاههای آلمان عبارتند از مدرک دیپلم و یا پیش دانشگاهی، مدرک B1 زبان آلمانی، نامه تمکن مالی برای تحصیل در آلمان جهت اثبات اینکه متقاضی می تواند حداقل یک سال در آلمان زندگی کند، همچنین افرادی متقاضی برای اپلای کردن باید حداقل 18 سال سن داشته باشند، لازم به ذکر است ارائه مدرک قبولی در دانشگاههای ایران و نامه ثبت نام به تسریع روند اخذ پذیرش تحصیلی آلمان در مقطع کارشناسی کمک شایانی میکند.
رشته های مختلف مقطع کارشناسی برای تحصیل در آلمان
مدارک کارشناسی که دانشگاههای آلمان ارائه می کنند بسته دانشگاه و مرکز آموزش عالی انتخابی متفاوت است و دانشجویان بعد از اتمام تحصیل در آلمان می توانند مدارکی از قبیل کارشناسی هنر، علوم مختلف، مهندسی، حقوق، هنرهای زیبا و موسیقی، کارشناسی آموزش و پرورش را دریافت نمایند، همچنین مدارک معادل توسط موسسات آموزشی بعد از اتمام تحصیل در آلمان در زمینه های علوم پزشکی و مهندسی، ترافیک و حمل و نقل، علوم کشاورزی و تغذیه، زبان، علوم انسانی و طبیعی، حقوق، علوم اجتماعی، اقتصاد، ریاضیات و ورزش اعطا می گردد که شامل رشته های فلسفه و الهیات، باستانشناسی، تاریخ موسیقی و همچنین موسیقی شناسی و تئاتر، زبان و ادبیات، روانشناسی و آموزش و پرورش، تربیت بدنی، کتابداری، رسانه، حقوق، علوم اجتماعی، اجرایی و دارایی، علوم سیاسی و اقتصاد، ریاضی و فیزیک، شیمی، علوم کامپیوتر، بیولوژی، زمین شناسی، داروسازی، پزشکی، دندانپزشکی، دامپزشکی و کشاورزی، جنگلداری، زراعت، علوم غذایی، مهندسی معماری، عمران، مهندسی برق و مکانیک، مهندسی شیمی، فناوری محیط زیست و استخراج معدن می باشد.
در مقطع کارشناسی در رشته های بین المللی از قبیل زبان و علوم انسانی، علوم اجتماعی، حقوق، اقتصاد و علوم مهندسی امکان پذیر است و در صورتی که قصد ادامه تحصیل در آلمان در دانشگاههای علمی کاربردی را دارید، می توانید یکی از رشته های علوم کشاورزی مانند جنگلداری و علوم تغذیه، همچنین انواع رشته های علوم مهندسی، اقتصاد، کار و امور اجتماعی و دادگستری، آی تی و ریاضیات، علوم کامپیوتر، طراحی، علوم طبیعی، مطالعات ارتباطات و اطلاعات، پرستاری و مدیریت سیستم بهداشت عمومی را انتخاب کنید و در صورت انتخاب یکی از موسسات فنی و حرفه ای برای تحصیل در آلمان می توانید در یکی از رشته های اقتصاد کشاورزی، فناوری، طراحی و تجارت و کار اجتماعی، مهندسی برق، مکانیک و سازه و همچنین مدیریت تجارت در مقطع کارشناسی به ادامه تحصیل بپردازید.
همانطور که گفتیم یکی از موسسات آموزش عالی برای تحصیل در آلمان، آکادمیکهای تخصصی Berufsakademien هستند که در صورت انتخاب آنها برای ویزای تحصیلی آلمان می توانید در یکی از رشته های کار و امور اجتماعی، تجارت و فناوری در مقطع کارشناسی به ادامه تحصیل بپردازید.
شرایط اپلای کردن برای مقطع کارشناسی
متقاضیان اخذ پذیرش برای مقطع کارشناسی و تحصیل در آلمان باید در ابتدا صلاحیت خود را به دانشگاه مربوطه با ارائه مدرک دیپلم و پیش دانشگاهی تایید شده توسط وزارت امور خارجه و دادگستری و سفارت آلمان، اثبات کنند و تنها در صورت قابل شناسایی بودن و اعتبارسنجی این مدارک توسط سیستم آموزشی و تحصیلی آلمان، متقاضی می تواند اقدام به اپلای و دریافت پذیرش از دانشگاههای این کشور کند، در غیر اینصورت فرد متقاضی موفق به اخذ پذیرش نمی شود و یا قبل از ورود به دانشگاه باید در دوره آماده سازی ثبت نام کرده و در آزمون ورودی شرکت کند.
اگر در دانشگاههای ایران قبول شده اید، مدرک قبولی و اگر ثبت نام کرده اید، نامه ثبت نام و اگر چند واحد دانشگاهی را گذرانده اید، باید ریز نمرات خود را علاوه بر مدارک دیگر برای اپلای کردن به دانشگاه مربوطه در آلمان ارائه کنید.
بعد از اثبات حقانیت و صلاحیت به دانشگاه مورد نظر، متقاضیان برای ورود به برخی از دانشگاههای آلمان مانند دانشکده های هنر و تربیت بدنی باید در آزمون ورودی شرکت کنند، این آزمون در حقیقت میزان استعداد و درک دانشجویان متقاضی ویزای تحصیلی آلمان را مورد ارزیابی و بررسی قرار می دهد و افرادی که نمره قبولی را بگیرند، مجوز تحصیل در رشته های هنری و ورزشی در آلمان را دریافت می کنند.
یکی از مهمترین شرایط اپلای کردن برای ویزای تحصیلی آلمان ، یادگیری و ارائه مدرک زبان آلمانی با حداقل سطح B1 است، چون بیشتر رشته های تحصیلی مقطع کارشناسی در آلمان به زبان آلمانی تدریس می شوند و در صورتی که قصد تحصیل در آلمان به زبان انگلیسی را دارید، باید در موسسات بین المللی و پولی ثبت نام کنید. مدارک بین المللی زیادی برای اثبات مهارت زبان آلمانی متقاضیان وجود دارد که یکی از آنها مدرک Test DAF است که با شرکت و قبولی در آن می توانید به راحتی از بهترین دانشگاههای آلمان پذیرش بگیرید و خود را برای تحصیل در آلمان آماده کنید.
شرایط ویزای تحصیلی آلمان (مقطع کارشناسی ارشد)
متقاضیان ویزای تحصیلی آلمان در مقطع کارشناسی ارشد هر روز رو به افزایش است، از آنجایی که دوره فوق لیسانس در آلمان به صورت رایگان است و همچنین بسیاری از رشته های تحصیلی در این مقطع به زبان انگلیسی نیز تدریس می شوند، دوره فوق لیسانس از محبوبیت زیادی در بین دانشجویان بین المللی برخوردار است، همچنین با انتخاب مقطع ارشد برای تحصیل در آلمان گزینه های متنوعی از رشته های تحصیلی پیش روی متقاضیان است.
مقطع کارشناسی ارشد بسیار کوتاه تر از دوره لیسانس است و طول این دوره بسته به نوع دانشگاه و موسسه متفاوت می باشد، طول دوره ارشد معمولا در تمامی دانشگاههای آلمان و همچنین موسساتی که مدرک معادل هستند، 4 ترم و در دانشگاههای علمی و کاربردی بین 3 تا 4 ترم می باشد.
ممکن است طول دوره تحصیل در آلمان در مقطع فوق لیسانس کوتاه تر از کارشناسی باشد ولی به یاد داشته باشید، در این مقطع تحصیلی، سختگیری های بسیاری به دانشجویان اعمال می شود و دانشجویان علاوه بر 300 امتیازی که از مهارتهای قبلی خود برای تکمیل این دوره کسب کرده اند باید برای دریافت مدرک فوق لیسانس خود، 360 اعتبار ECTS نیز کسب کنند، البته افرادی که با مدرک فوق لیسانس در مقطع ارشد دانشگاههای آلمان تحصیل می کنند، نیازی به کسب این اعتبار ندارند و این مورد تنها برای افرادی صدق می کند که با مدرک کارشناسی نسبت به پذیرش فوق لیسانس اقدام کرده اند.
مدارک و شرایط تحصیل در آلمان در مقطع کارشناسی ارشد عبارتند از ارائه مدرک کارشناسی و دانشنامه معتبر و تایید شده توسط وزارت امور خارجه و دادگستری، قبولی در آزمون ورودی رشتههای هنر، ارائه نامه دال بر داشتن تجربه کاری به مدت حداقل یک سال، برخورداری از استعداد ویژه در رشتههای هنر، ارائه مدرک زبان انگلیسی آیلتس با نمره حداقل 6.5 و یا مدرک معادل تافل، ارائه مدرک زبان آلمانی سطح B2 برای رشته های آلمانی، ارائه توصیه نامه که تعداد آن بسته به دانشگاه انتخابی متفاوت است، نامه تمکن مالی و گردش حساب با مهر و تاییدیه بانک مربوطه، همچنین متقاضی برای تحصیل در آلمان در مقطع کارشناسی ارشد باید از سطح علمی مناسبی برخوردار باشد تا بتواند در نهایت موفق به دریافت مدرک فوق لیسانس از دانشگاههای این کشور گردد و شغل مناسبی پیدا کند.
بعد از اتمام دوران تحصیل در آلمان در مقطع کارشناسی ارشد بسته به رشته، دانشگاه و موسسه انتخابی، مدارکی از قبیل کارشناسی ارشد هنر، کارشناسی ارشد موسیقی و هنرهای زیبا، کارشناسی ارشد علوم، کارشناسی ارشد مهندسی، کارشناسی ارشد حقوق و کارشناسی ارشد آموزش به فارغ التحصیلان اعطا می شود. یکی از پرطرفدارترین رشته هایی که در مقطع کارشناسی ارشد و اغلب به زبان انگلیسی تدریس می شود، MBA یا مدیریت کسب و کار است که در سالهای اخیر بسیاری از دانشجویان داخلی و خارجی را تحت تاثیر قرار داده و جذب کرده است.
چه رشته هایی مشمول آزمون دولتی آلمان می شوند؟
اگر قصد تحصیل یا اخذ ویزای تحصیلی آلمان در رشته های گروه پزشکی از قبیل پزشکی، دامپزشکی، دندانپزشکی و یا داروسازی، شیمی مواد غذایی و همچنین رشته های حقوق و آموزش و پرورش را دارید، باید در Staatsprüfung یا آزمون دولتی آلمان که مخصوص رشته ها و تخصص های عام المنفعه است، شرکت کنید و تنها در صورت کسب نمره قبولی در این آزمون دو مرحلهای دولتی موفق به ادامه تحصیل در رشته های نامبرده خواهید شد.
شرایط تحصیل در آلمان (مقطع دکترا)
ویزای تحصیلی آلمان در مقطع دکترا شرایط خاصی را می طلبد که یکی از مهمترین آنها برخورداری فرد متقاضی از سطح بالای علمی است. معمولا افرادی که موفق به اخذ پذیرش در این مقطع از دانشگاههای آلمان می شوند، می تواننند از بورسهای تحصیلی خوبی برخوردار شوند که دریافت بورسیه های تحصیلی نیز مستلزم داشتن شرایط ویژه ایست و رقابت برای دریافت آنها بسیار تنگاتنگ است. این بورسیه ها با عنوان کمک هزینههای تحصیل در آلمان و همچنین تحقیقات و پژوهش در طول دوره 3 تا 5 ساله دکترا ارائه می شود، لازم به ذکر است مدت زمان تحصیل در این مقطع بسته به رشته و دانشگاه انتخابی متفاوت خواهد بود.
برای ویزای تحصیلی آلمان در مقطع دکترا، متقاضی باید علاوه بر مدارک لیسانس و فوق لیسانس خود، مقالات علمی معتبر مانند مقالات ISI، توصیه نامه از اساتید معتبر و انگیزه نامه، پروپوزال و رزومه علمی قوی نیز ارائه دهد، همچنین متقاضی اخذ پذیرش این مقطع تحصیلی باید برای موضوع پروپوزال خود به دنبال یک استاد راهنمای مناسب جهت معرفی به دانشگاه مربوطه باشد و نمره قبولی در آزمون دولتی Erste Staatsprüfung را نیز کسب نماید.
روش های مختلف برای دریافت مدرک دکترا در آلمان عبارتند از supervised یا دکترای تحت نظارت و فردی، Cooperative یا دکترای مشارکتی بین دانشگاههای آلمان و موسسات علمی و کاربردی، Structural یا دکترای ساختاری، Special یا دکترای ویژه و همچنین دکترای بین المللی. دانشجویان دکترا در آلمان باید در زمینه تحصیل خود به تحقیق و پژوهش مستقل بپردازند و در نهایت برای دریافت مدرک دکترا که در آلمان به آن Doktorgrad می گویند باید با نوشتن پایان نامه دکترا در جلسه دفاعیه از آن دفاع کنند و نمره قبولی را با شرکت در یک آزمون شفاهی با عنوان Rigorosum کسب نمایند.
مبلغ و شرایط بورسیه های تحصیلی برای تحصیل در آلمان
بورسیه های تحصیلی آلمان معمولا برای دو مقطع کارشناسی ارشد و دکترا ارائه می شود و از آنجایی که تحصیل در آلمان و به دنبال آن دریافت ویزای تحصیلی آلمان در دوره کارشناسی به صورت رایگان است، بورسیه به این مقطع تعلق نمی گیرد. افرادی که موفق به دریافت بورسیه تحصیلی می شوند، به راحتی می توانند به زندگی و تحصیل در آلمان بپردازند و از امتیازات اجتماعی و تحصیلی این بورسیه ها برخوردار گردند. برای دستیابی به اطلاعات بیشتر و جامع تر بورسیه هایی که دانشگاههای مختلف آلمانی ارائه می دهند، می توانید از وب سایت دانشگاه مورد نظر بازدید نمایید ولی به طور کلی بورسیه تحصیل در آلمان در سه نوع بورسیه دولتی، بورسیه غیر دولتی و بورسیه دانشگاههای خاص وجود دارد و به واجدین شرایط ارائه می شود.
بورسیه های DAAD و Erasmus از جمله بورسیه های دولتی آلمان هستند که به دانشجویان بین المللی واجد شرایط اعطا می شوند. بورسیه تحصیلی Erasmus تنها برای یک یا دو ترم است که مبلغ آن را کمیسیون اروپا تعیین می کند و به دانشجویان خارجی واجد شرایط اجازه تحصیل در کشورهای اتحادیه اروپا را می دهد.
تحصیل در آلمان با بورسیه غیر دولتی
بورسیه های غیر دولتی آلمان که امکان اعطای آن به تمامی ملیت ها بدون در نظر گرفتن دانشگاه وجود دارد عبارتند از بورسیه هاینریش بل، بورسیه کنراد آدناور، بورسیه فرصت های مطالعاتی هومبولت، بورسیه بین المللی ماری کوری، بورسیه Stipendium و بورسیه انجمن هلمهولتز که دریافت آنها شرایط خاصی را می طلبد و فرد متقاضی تحصیل در آلمان باید اول برای دریافت این بورسیه ها اقدام کند و سپس به سراغ اپلای کردن دانشگاه برود. لازم به ذکر است برخی از بورسیههای غیر دولتی آلمان تنها مختص دانشگاهی خاص است و به دانشجویان سایر دانشگاهها تعلق نمی گیرد.
شرایط و هزینه خوابگاه های دانشجویی در آلمان
یکی از مهمترین مواردی که برای ادامه تحصیل در آلمان باید قبل از ورود به خاک این کشور مورد توجه قرار دهید، شرایط خوابگاه های دانشجویی است. از آنجایی که اکثر دانشگاههای دولتی آلمان فاقد اقامتگاه برای دانشجویان هستند، بهتر است بعد از دریافت نامه پذیرش دانشگاه نسبت به رزرو یکی از خوابگاههای دانشجویی در شهر محل تحصیل خود از طریق نهادهای مستقل از دانشگاه اقدام نمایید.
اجاره خوابگاه در مقایسه با آپارتمان مستقل بسیار مقرون به صرفه است و اگر به فکر کاهش هزینه های زندگی و تحصیل در آلمان هستید، توصیه می کنیم یکی از خوابگاههای دانشجویی در نزدیکی دانشگاه و مجهز به امکانات اساسی زندگی را انتخاب کنید و با پرداخت اجاره ماهانه از پرداخت هزینههای جانبی از قبیل برق، گرمایش و اینترنت معاف شوید.
اجاره ماهانه خوابگاههای دانشجویی در آلمان معمولا بین 120 تا 200 یورو می باشد و زندگی در خوابگاه به خصوص در ماههای اول مهاجرت فرصت آشنایی با دیگر فرهنگ ها را برای شما فراهم می کند و همچنین می توانید زبان خود را نیز از طریق مراوده با دوستان آلمانی قوی کنید. در حال حاضر برای اجاره یک آپارتمان کوچک در آلمان باید حداقل 700 یورو به عنوان اجاره و 3000 هزار یورو به عنوان پول پیش پرداخت کنید که این کار برای حداقل سال اول زندگی و تحصیل در آلمان عاقلانه نیست. برای اطلاعات بیشتر می توانید سری به سایت های Limba و studenten بزنید.
سن مجاز برای تحصیل در آلمان
به استثنای برخی از رشته های تحصیلی مقطع کارشناسی و رشته های علوم پزشکی که باید قبل از 24 سالگی اقدام به اخذ پذیرش و ورود به دانشگاههای آلمان نمایند، به طور کلی تحصیل در آلمان هیچگونه محدودیت سنی ندارد و فرقی نمی کند که متقاضی در چه رشته ای و چه دانشگاهی قصد تحصیل دارد ولی قبل از اقدام به ادامه تحصیل در آلمان باید فاصله تحصیل تحصیل بین دو مقطع تحصیلی را نیز در نظر بگیرید و در صورتی که این فاصله زیاد باشد ممکن است مشکلاتی برای ادامه تحصیل در آلمان و اپلای کردن ایجاد شود.
تحصیل در آلمان برای افراد زیر سی سال متقاضی مقطع کارشناسی به راحتی امکان پذیر است ولی در صورتی که متقاضی در فاصله بین مقطع لیسانس و فوق لیسانس شاغل بوده باشد و در زمان اپلای برای مقطع ارشد بالای سی سال باشد، برای ادامه تحصیل در آلمان مشکلی پیش نمی آید. افرادی که قصد تحصیل در آلمان برای مقطع دکترا دارند، اگر نیازی به بورسیه تحصیلی ندارند می توانند در هر شرایط سنی برای پذیرش در این مقطع اقدام نمایند، ولی توجه داشته باشید شرایط سنی متقاضیان در اعطای بیشتر بورسیه های تحصیلی آلمان تاثیرگذار است.
شرایط تحصیل در آلمان به زبان انگلیسی
اگر قصد دارید به زبان انگلیسی در کشور آلمان به ادامه تحصیل بپردازید در درجه اول باید مدرک آیلتس با حداقل نمره 6.5 داشته باشید، همچنین باید برای یکی از مقاطع کارشناسی ارشد یا دکترا اقدام کنید چرا که تعداد و تنوع رشته های انگلیسی در این مقاطع تحصیلی در مقایسه با مقطع کارشناسی بسیار زیاد است و به دلیل اینکه بیشتر رشته های مقطع کارشناسی در آلمان زبان آلمانی تدریس می شوند و تعداد رشتههای انگلیسی بسیار محدود هستند، امکان تحصیل در آلمان در مقطع کارشناسی کمتر از یک درصد است، البته به دلیل سیر صعودی تعداد دانشجویان بین المللی در آلمان که در حال حاضر مرز 350 هزار را رد کرده است، تعداد رشته هایی که به زبان انگلیسی تدریس می شوند رو به افزایش است.
برای اطلاع از رشته های انگلیسی جدید در آلمان و دانشگاههای ارائه دهنده این رشته ها می توانید به سامانه DAAD مراجعه و رشته، مقطع تحصیلی و زبان مورد نظر را انتخاب و آن را در سایت سرچ کنید. همانطور که گفتیم و مشاهده خواهید کرد، تعداد و تنوع رشته هایی که در مقطع ارشد به زبان انگلیسی تدریس می شوند چندین برابر بیشتر از مقطع کارشناسی هستند.
مدرک زبان آلمانی برای ویزای تحصیلی آلمان
حتی اگر برای ویزای تحصیلی آلمان هیچ نیازی به زبان آلمانی نداشته باشید، یادگیری این زبان در سطح عالی می تواند کمک بسیاری به در زندگی و تحصیل شما در آلمان نماید، بالاخره در یک کشور آلمانی زبان باید آلمانی بدانید که بتوانید با مردم آن ارتباط برقرار کنید و کارهایتان را پیش ببرید. به طور کلی اگر قصد تحصیل در آلمان را دارید قبل از هر اقدامی توصیه می کنیم در یک کلاس زبان آلمانی ثبت نام کنید و تا جایی که می توانید سطح زبان خود را بالا ببرید. در صورتی که مدرک B2 آلمانی داشته باشید به راحتی وارد دانشگاه می شوید. معمولا دورههای زبان آلمانی توسط موسسات دولتی و غیر دولتی که برخی از آنها وابسته به دانشگاههای آلمان هستند، ارائه می شود و هر دوره بین 2 تا 3 ماه طول می کشد و هزینه آن از 800 یورو شروع می شود. اگر مدرک B1 زبان آلمانی را از قبل گرفته باشید تنها با شرکت در یکی از دوره های 80 ساعته می توانید برای اخذ مدرک B2 آماده شوید.
برای آشنایی بیشتر در خصوص ویزای تحصیلی آلمان مقالات ذیل را پیشنهاد میکنیم:
دریافت ویزای کار در آلمان
تحصیل در آلمان با دیپلم
تحصیل در آلمان رایگان
ویزای تحصیلی آلمان