دانشگاه های ترکیه هر ساله پذیرای تعداد زیادی از دانشجویان بین المللی هستند که این کشور را برای ادامه تحصیل انتخاب می کنند. طبق آمار اعلام شده، هم اکنون تعداد دانشجویان خارجی در ترکیه به بیش از ۴۸ هزار نفر رسیده است که عدد قابل توجهی می باشد. این آمار نشان می دهد که دولت ترکیه برای جذب دانشجویان بین المللی برنامه ریزی ویژه ای انجام داده و بودجه قابل توجهی برای آن در نظر گرفته است. این کشور با داشتن جاذبه های متنوع فرهنگی، تاریخی و توریستی می تواند بهانه خوبی برای اخذ اقامت و زندگی نیز باشد. دانشگاه های ترکیه نسبت به بسیاری از دانشگاه های اروپایی و آسیایی شهریه کمتری دریافت می کنند، همچنین هزینه های زندگی در ترکیه پایین است و ایرانیان برای ورود به خاک این کشور نیازی به اخذ ویزا ندارند.
شاید شما ترکیه را به خاطر جاذبه های گردشگری بشناسید، اما باید بدانید که این کشور با داشتن ۱۹۰ دانشگاه بین المللی، برگزاری دوره های آموزش عالی به زبان انگلیسی، عضویت در برنامه بولونیا و بسیاری مزایای دیگر می تواند مقصد مناسبی برای ادامه تحصیل دانشجویان خارجی باشد. دانشگاه های ترکیه در سطح جهانی مطرح هستند. دانشگاه حاجت تپه، دانشگاه فنی خاورمیانه و دانشگاه شناخته شده بیلکنت در آنکارا و همچنین دانشگاه های بغازیچی، کوچ، سبانجی و استانبول از جمله دانشگاه های مشهور ترکیه می باشند که هر ساله تعداد زیادی از متقاضیان خارجی تحصیل در ترکیه را پذیرش می کنند.
برای اخذ پذیرش از دانشگاه های ترکیه، مقطعی که می خواهید در آن به ادامه تحصیل بپردازید مهم است. برای مقطع کارشناسی باید تسلط کافی به زبان ترکی داشته باشید، زیرا اکثر برنامه های آموزش عالی به این زبان برگزار می گردد و تعداد دوره های انگلیسی زبان در حال حاضر کم است. همچنین برای نشان دادن تسلط خود به زبان ترکی لازم است تا در آزمونی به نام TOMER شرکت کنید و حد نصاب نمره را اخذ نمایید. علاوه بر این متقاضیان بین المللی برای ورود به دانشگاه های ترکیه باید در آزمون ورودی YÖS شرکت نمایند و در صورت قبولی می توانند در دانشگاه و رشته مورد علاقه خود ثبت نام کنند.
لازم به ذکر است که آزمون YÖS مختص ورود به دانشگاه های دولتی ترکیه است و دانشگاه های خصوصی این کشور بدون آزمون، متقاضیان را پذیرش می کنند. تحصیل در دانشگاه های دولتی ترکیه تقریبا رایگان است اما دانشجویان برای تحصیل در دانشگاه های خصوصی باید شهریه پرداخت نمایند. دانشگاه های ترکیه برای افراد خارجی که متقاضی تحصیل در دوره کارشناسی ارشد و دکترا هستند، آزمون ورودی برگزار می کند. البته این آزمون هر دو سال یکبار برگزار می شود و متقاضیان ضمن قبولی در آن لازم است که مدرک قبولی آزمون TOMER را نیز ارائه دهند. البته در این مقاطع امکان تحصیل به زبان انگلیسی نیز وجود دارد که افراد باید مدرک معتبر زبان مثل آیلتس یا تافل داشته باشند.
در بین ۱۹۰ دانشگاه ترکیه، ۱۷ دانشگاه در فهرست رتبه بندی هزار دانشگاه برتر جهان که در سال ۲۰۲۱ منتشر شده، قرار گرفته اند که در ادامه به معرفی برخی از آن ها می پردازیم:
این دانشگاه، یکی از برترین دانشگاه های ترکیه است که شهرت جهانی دارد. دانشگاه بیلکنت بیشتر دوره های خود را به زبان انگلیسی برگزار می کند و در هر سال حدود ۱۲۵۰۰ دانشجو در رشته های مختلف، وارد این دانشگاه معتبر می شوند. بیلکنت یکی از مراکز مهم تحقیقاتی ترکیه است و پایگاه فعالیت های فرهنگی و اجتماعی شهر آنکارا نیز محسوب می گردد. رشته های علوم کامپیوتر، علوم اجتماعی، اقتصاد، کسب و کار، هنر و علوم انسانی از پرطرفدارترین رشته های این دانشگاه می باشند. برخلاف بسیاری از دانشگاه های مشهور دنیا که برای پذیرش دانشجو، مدرک معتبر زبان می خواهند، دانشگاه بیلکنت شرایطی را فراهم کرده تا متقاضیان بتوانند بدون داشتن مدرک زبان نیز در این دانشگاه ثبت نام کنند. البته این افراد ملزم به شرکت در دوره های آموزش زبان این دانشگاه هستند.
این مرکز آموزش عالی خصوصی در سال ۱۹۹۳ در شهر استانبول تاسیس گردید و تبدیل به یکی از بهترین دانشگاه های ترکیه و دنیا شد. موسسان این دانشگاه با تاسیس آن می خواستند تا یک محیط آموزشی آزاد ایجاد کنند تا دانشجویان با ذهنی آسوده به کسب علم و دانش بپردازند. از پرطرفدارترین رشته های دانشگاه کوچ می توان به علوم پزشکی، علوم اجتماعی، علوم طبیعی، رشته های فنی و مهندسی، هنر، علوم انسانی، اقتصاد و مدیریت کسب و کار اشاره کرد. تحصیل در دانشگاه های خصوصی ترکیه با پرداخت شهریه امکان پذیر است و افرادی که به دنبال تحصیل رایگان در ترکیه هستند، باید آزمون تومر را با موفقیت پشت سر بگذارند تا شرایط پذیرش در دانشگاه های دولتی این کشور را داشته باشند.
این دانشگاه خصوصی در سال ۱۹۹۶ راه اندازی شده و امروزه یکی از بهترین دانشگاه های ترکیه محسوب می شود. دانشگاه آتیلیم در شهر آنکارا واقع گردیده و جوایز بین المللی زیادی برای سیستم آموزشی باکیفیت خود دریافت کرده است. از مهم ترین دپارتمان های آموزشی این دانشگاه می توان به دانشکده مهندسی، مدیریت، طراحی و معماری، علوم، هنر و حقوق اشاره کرد. این دانشگاه بیشتر دوره های آموزشی خود را به زبان انگلیسی ارائه می کند و در رده بندی موسسه THE موفق شده رتبه ۵۰۰ را بدست آورد. دانشگاه آتیلیم می تواند برای دانشجویان بین المللی یک محل تحصیل ایده آل و مناسب باشد.
دانشگاه سابانجی در شهر استانبول تاسیس شده و نسبت به دیگر دانشگاه های ترکیه، رویکرد متفاوتی در برنامه های ارشد و دکترای خود دارد. در این دانشگاه خبری از قوانین و مقررات سیستم آموزشی قدیمی و سنتی نیست و ساختار و گرایش دپارتمان های مختلف آن بر اساس رویکرد چند رشته ای و چند جانبه ای مدرن پایه گذاری شده است. از مشهورترین رشته های تحصیلی این دانشگاه می توان به علوم اجتماعی، مهندسی و فناوری، علوم رایانه، علوم طبیعی، هنر، علوم انسانی، اقتصاد و تجارت اشاره کرد. کیفیت آموزش در دانشگاه سابانجی بالا است و علی رغم خصوصی بودن آن، افراد بسیاری از سراسر دنیا در این دانشگاه ثبت نام می کنند، به گونه ای که تعداد دانشجویان دوره کارشناسی آن به بیش از ۴۲۰۰ نفر می رسد.
تاسیس این دانشگاه به سال ۱۹۷۱ باز می گردد. بغازیچی یکی از مراکز مهم تحقیقاتی ترکیه است و اولین دانشگاه آمریکایی محسوب می شود که در بیرون از خاک این کشور راه اندازی شده است. این دانشگاه که در قسمت اروپایی استانبول قرار دارد، از دو دانشکده و چهار دپارتمان تشکیل گردیده و رشته هایی نظیر علوم اجتماعی، علوم انسانی، مهندسی، هنر و علوم طبیعی را در تمام مقاطع تحصیلی به دانشجویان ارائه می دهد. هزینه پایین تحصیل، اعتبار دانشگاه، تنوع رشته و کیفیت بالای آموزش در این دانشگاه سبب شده تا رقابت سختی بین متقاضیان ورود به این دانشگاه وجود داشته باشد تا جایی که هر ساله در آزمون ورودی دانشگاه بغازیچی حدود ۱.۸ میلیون نفر شرکت می نمایند که از بین آن ها فقط ۸۰۰ تا ۱۰۰۰ امکان ثبت نام در این دانشگاه را پیدا می کنند.
حاجت تپه توسط پروفسور هالوک اوزن در سال ۱۹۶۷ در آنکارا تاسیس شد و در رشته پزشکی جزو برترین دانشگاه های ترکیه به حساب می آید. این دانشگاه دولتی به متقاضیان دوره کارشناسی، بیش از ۱۵۰ رشته ارائه می دهد و برای دوره های تکمیلی آن حدود ۲۰۰ رشته ایجاد شده است که دانشجویان می توانند به تحصیل در این رشته ها بپردازند. از رشته های دانشگاه حاجت تپه می توان به رشته پزشکی، حقوق، اقتصاد، تجارت، علوم اجتماعی، فیزیک، مهندسی و فناوری، علوم طبیعی، هنر و علوم انسانی اشاره کرد. دو پردیس این دانشگاه به صورت مجزا در دو نقطه از شهر آنکارا واقع شده اند که هر کدام مختص رشته های خاصی هستند. دانشگاه حاجت تپه در آخرین رتبه بندی دانشگاه های دنیا توانسته رتبه ۵۳۴ را به خود اختصاص دهد.
این دانشگاه در زمینه توسعه علمی و تحقیقات متمرکز است و برای افزایش ظرفیت تولید فناوری و علم، از برنامه های تحقیقاتی بین المللی حمایت می کند. دانشگاه فنی استانبول جزء قدیمی ترین دانشگاه های ترکیه محسوب می شود و تاریخ تاسیس آن به سال ۱۷۷۳ میلادی باز می گردد. این مرکز آموزش عالی در زمینه معماری و مهندسی، جزء دانشگاه های پیشرو در ترکیه به شمار می آید و از نظر قدمت جهانی، سومین دانشگاه فنی دنیا است. برای دانشجویان بین المللی، اخذ پذیرش از دانشگاه فنی استانبول بسیار سخت و دشوار است، زیرا علاوه بر قبولی در دور آزمون تومر و یوس باید از آزمون ورودی این دانشگاه نیز نمره قبولی بگیرند. دانشگاه فنی استانبول دارای ۵ پردیس، ۱۲ مرکز تحقیقاتی و ۱۴ دپارتمان آموزشی می باشد. همچنین در مقطع کارشناسی، ۹۹ رشته و در مقطع ارشد و دکترا دارای ۱۹۲ رشته است.
شهرت این دانشگاه دولتی به خاطر رشته های علوم اجتماعی و طبیعی آن است. دانشگاه فنی خاورمیانه در سال ۱۹۵۶ در شهر آنکارا راه اندازی شده و رویکرد منحصر بفردی به آموزش و تحقیقات در رشته های مهندسی دارد. متقاضیان برای قبولی در این دانشگاه باید در آزمون ورودی آن شرکت کنند و نمره عالی کسب نمایند. از مزایای تحصیل در دانشگاه فنی خاورمیانه می توان به شهریه پایین، اعتبار بالای مدرک تحصیلی و کیفیت عالی سیستم آموزشی آن اشاره کرد.
مقالات مرتبط جهت مطالعه بیشتر در خصوص دانشگاه های ترکیه :
مهاجرت به ترکیه از طریق تحصیل
تحصیل بدون کنکور در ترکیه
تحصیل پزشکی در ترکیه
سرمایه گذاری در ترکیه
مهاجرت به ترکیه
اقامت ترکیه
اپلای ترکیه
جهت دریافت مشاوره اطلاعات خود را وارد نمایید
"ضروری" فیلدهای الزامی را نشان می دهد