تحصیل در کشور ترکیه به دلیل نزدیکی به ایران، ورود بدون ویزا برای ایرانیان، پایین بودن هزینه های زندگی، برخورداری از سیستم آموزشی روز دنیا، وجود دانشگاه های معتبر و بسیاری موارد دیگر می تواند برای متقاضیان ایرانی تحصیل در خارج از کشور بسیار جذاب باشد. دانشگاه های ترکیه رشته های متنوعی را در مقاطع تحصیلی مختلف ارائه می دهند و شهریه دریافتی آن ها در مقایسه با دانشگاه های اروپا، آمریکا و استرالیا بسیار مقرون به صرفه تر است. فرهنگ مردم ترکیه شباهت های زیادی به ایرانیان دارد، بنابراین افرادی که تحصیل در کشور ترکیه را انتخاب می کنند بهتر می توانند خود را با شرایط زندگی در این کشور تطابق دهند.
تحصیل در کشور ترکیه و تقویم آموزشی
تقویم آموزشی ترکیه مانند ایران است به این صورت که آغاز سال تحصیلی اواسط ماه سپتامبر (شهریور) می باشد و تا نیمه ماه ژوئن ادامه می یابد. مدارس ترکیه برنامه کلاسی خود را در دو نوبت صبح و عصر برگزار می کنند و دانش آموزان باید ۵ روز در هفته را در کلاس حاضر باشند. روزهای تعطیل مدارس در ترکیه روزهای شنبه و یکشنبه می باشد. همچنین دولت ترکیه، هفته پایانی ماه ژانویه و هفته اول ماه فوریه را به عنوان تعطیلات زمستانی در نظر گرفته است. دانشگاه های این کشور نیز در هر سال تحصیلی، دو ترم آموزشی برگزار می کنند که شامل ترم پاییزه و بهاره می شود.
تحصیل در کشور ترکیه در مقطع پایه
طول دوره تحصیل در کشور ترکیه در مقطع پایه، ۱۲ سال است و شهروندان این کشور نباید هزینه ای بابت آن پرداخت کنند، مگر اینکه مدرسه محل تحصیل آن ها شعبه یکی از موسسات خارجی باشد. دولت ترکیه در سال ۲۰۱۲ قانونی را تصویب کرد که طبق آن تحصیل در مقطع پایه برای دختران و پسران اجباری است و دانش آموزان مقطع پایه باید سه دوره چهار ساله را پشت سر بگذارند. زبان آموزش مقطع پایه ترکی است اما زبان انگلیسی نیز به عنوان زبان دوم در مدارس این کشور تدریس می گردد. در صورتی که دانش آموزان در مدارس بین المللی مشغول تحصیل باشند، زبان اول آن ها انگلیسی و زبان ترکی به عنوان زبان دوم محسوب می شود. فرزندان اتباع غیر ترکی تنها در صورتی می توانند در مدارس دولتی ترکیه ثبت نام کنند که یکسال از مدت اقامت آنها در ترکیه گذشته باشد.
تحصیل در کشور ترکیه در مقطع کارشناسی
افرادی که گزینه تحصیل در کشور ترکیه برای مقطع کارشناسی را انتخاب می کنند، باید مدرک دیپلم داشته باشند و بتوانند نمره قبولی آزمون ورودی دانشگاه های ترکیه را بدست آورند. دوره تحصیل در این دوره ۴ سال است و معمولا دانشگاه های ترکیه برنامه های آموزشی خود را به زبان ترکی ارائه می دهند. البته متقاضیانی که تسلط کافی به زبان ترکی ندارند، می توانند در دوره های آموزش این زبان که در دانشگاه ها برگزار می شود شرکت نموده و سپس برای تحصیل در کشور ترکیه در مقطع کارشناسی ثبت نام کنند یا اینکه در دانشگاه های انگلیسی زبان این کشور ادامه تحصیل دهند. دانشگاه های دولتی ترکیه شهریه ای بین ۱۰۰ تا ۳۰۰ دلار در سال دریافت می نمایند. همچنین دانشجویان برای تحصیل در دانشگاه های خصوصی ترکیه باید هزینه بین ۸ تا ۲۵ هزار دلار در سال بپردازند که بستگی به رشته انتخابی و اعتبار و امکانات دانشگاه مورد نظر دارد. دانشجویان این مقطع در صورتی که بتوانند مجوزهای لازم را دریافت کنند، می توانند ۱۰ ساعت در هفته مشغول به کار شوند.
تحصیل در کشور ترکیه در مقطع کارشناسی ارشد
دانشگاه های ترکیه برای پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد برخلاف دور کارشناسی، آزمون ورودی سراسری برگزار نمی کنند و امکان دارد تنها برخی از آن ها آزمون ورودی اختصاصی خود را داشته باشند. تنوع رشته در این مقطع همانند دوره کارشناسی زیاد است و دانشجویان در این زمینه محدودیت خاصی ندارند. متقاضیان برای تحصیل در کشور ترکیه در مقطع کارشناسی ارشد می توانند بین دوره های انگلیسی زبان و ترکی زبان، یکی را انتخاب کنند اما شهریه آن ها با یکدیگر متفاوت است. اگر برنامه آموزشی به زبان ترکی ارائه شود برای دانشجویان خارجی هزینه ای بین ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ دلار در سال دارد. اما شهریه دوره های انگلیسی زبان گران تر می باشد و مبلغی بین ۱۰۰۰ تا ۳۰۰۰ دلار در سال هزینه دارد. دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه های ترکیه به شرط داشتن مجوز می توانند ۲۰ ساعت در هفته کار کنند. البته به دلیل اینکه زبان مردم این کشور ترکی است، دانشجویانی که به این زبان آشنایی کافی داشته باشند، شانس بیشتری برای یافتن کار دارند.
تحصیل در کشور ترکیه در مقطع دکترا
افرادی که متقاضی تحصیل در کشور ترکیه در مقطع دکترا هستند باید مدرک زبان انگلیسی معتبر تافل یا آیلتس ارائه دهند. همچنین سوابق تحصیلی آن ها در مقطع کارشناسی ارشد مطلوب باشد و چند مقاله ISI در مجلات خارجی منتشر کرده باشند. از دیگر شرایط تحصیل در کشور ترکیه در مقطع دکترا، داشتن چند توصیه نامه از اساتید دوره کارشناسی ارشد است. همچنین این افراد باید بتوانند نظر یکی از اساتید دانشگاه به پروپوزال خود را جلب کنند و ایشان را قانع سازند که به عنوان استاد راهنمای آن ها باشد. دانشجویان مقطع دکترا طی دوره ۴ ساله تحصیلات خود را به پایان می رسانند که دو سال ابتدایی مختص پاس کردن یک سری دروس تئوری و دو سال بعد شامل فعالیت های تحقیقاتی و پژوهشی جهت آماده سازی پایان نامه و دفاع از آن می شود. هزینه تحصیل دکترا در ترکیه حدود ۴۰ هزار دلار در سال است اما با بورسیه ها و کمک هزینه های تحصیلی که در اختیار دانشجویان این مقطع قرار می گیرد، آن ها می توانند بسیاری از هزینه های تحصیل و زندگی در ترکیه را پوشش دهند. همچنین این دانشجویان با داشتن مجوز این امکان را دارند که ۳۰ ساعت در هفته مشغول به کار شوند.
تحصیل در کشور ترکیه برای پزشکی
متقاضیان تحصیل در کشور ترکیه برای پزشکی نیاز است تا در دوره پیش پزشکی که یک سال طول می کشد شرکت نموده و در صورتی قبولی در آزمون ورودی پزشکی عمومی در دانشگاه مورد نظر خود ثبت نام نمایند. دوره پزشکی نیز در ترکیه به دو زبان انگلیسی و ترکی برگزار می گردد که هزینه دوره انگلیسی زبان از ترکی زبان بیشتر است. همچنین شهریه تحصیل پزشکی در ترکیه بین ۲۴۰ تا ۱۵۰۰ دلار می باشد اما اگر فرد بخواهد در دانشگاه خصوصی رشته پزشکی را دنبال کند باید سالانه مبلغی بین ۱۰ تا ۲۵ هزار دلار بپردازد.
مدارک لازم برای اخذ ویزای دانشجویی ترکیه
یکی از مهم ترین مراحل مهاجرت تحصیلی به ترکیه اخذ ویزای دانشجویی ترکیه است. برای دریافت این ویزا باید متقاضیان، مدارکی را به سفارت یا کنسولگری این کشور تحویل دهند تا پس از بررسی های لازم و انجام مصاحبه، ویزای دانشجویی ترکیه برای آن ها صادر گردد. این مدارک عبارتند از:
- گذرنامه فرد متقاضی که دارای اعتبار کافی باشد
- مدرک تحصیلی مقطع تحصیلی قبلی
- ریز نمرات مقطع تحصیلی قبلی
- ارائه توصیه نامه از اساتید دانشگاه یا مدرسه قبلی
- نامه پذیرش از دانشگاه مورد نظر
- ارائه گواهی تمکن مالی از والدین یا سرپرستان دانش آموز یا دانشجو
- رزومه تحصیلی فرد متقاضی
- بیمه دانشجویی
- انگیزه نامه شخص متقاضی
- عکس رنگی در سایز پاسپورتی
تحصیل در کشور ترکیه و بورسیه تحصیلی
دانشگاه های ترکیه نیز مانند دانشگاه های بسیاری از کشورها به دانشجویانی که دارای سوابق و رزومه تحصیلی درخشان هستند بورسیه اعطا می کند. البته هر چه مقطع تحصیلی بالاتر باشد تعداد بورسیه ها نیز بیشتر می گردد. همانطور که گفتیم بورسیه تحصیلی برای مقطع دکترا می تواند بیشتر هزینه های تحصیل و زندگی دانشجو را تامین کند، اما این کمک هزینه ها برای مقطع کارشناسی ارشد، درصد کمتری از این هزینه ها را پوشش می دهند. به عنوان مثال بورسیه تحصیلی Turkiye که یک کمک هزینه دولتی است به پژوهشگران و دانشجویانی تعلق می گیرد که بتوانند شایستگی شان را در رشته تحصیلی خود ثابت کنند. همچنین دانشگاه بین المللی قبرس شعبه ترکیه، بورسیه های خود را برای پرداخت شهریه به دانشجویان ممتاز اعطا می نماید.
تحصیل در کشور ترکیه و هزینه های زندگی در این کشور
دانشجویانی که به فکر تحصیل در کشور ترکیه هستند باید علاوه بر شهریه دانشگاه، هزینه های زندگی در این کشور را نیز مد نظر قرار دهند. با توجه به بررسی های انجام شده می توان گفت میانگین هزینه های زندگی در ترکیه تقریبا برابر با ایران است. البته زندگی در شهرهایی مانند استانبول یا آنکارا به تبع گران تر می باشد و دانشجو باید آمادگی مالی لازم را برای تامین هزینه های خود داشته باشد. بیشتر دانشگاه های ترکیه به دانشجویان بین المللی خوابگاه ارائه می دهند اما افرادی که بخواهند یک محل اقامت شخصی اجاره کنند باید برای یک آپارتمان یک خوابه در در مرکز شهر حدود ۲۳۰ دلار و در حومه شهر ۱۴۵ دلار بپردازند.
تحصیل در کشور ترکیه و کار دانشجویی
بازار کار ترکیه برای دانشجویان بین المللی مانند کشورهای اروپایی نیست. زیرا در چند سال گذشته ترکیه با تحولات سیاسی و اقتصادی زیادی مواجه شده و باعث گردیده تا نرخ بیکاری در این کشور افزایش پیدا کند. بنابراین اگر فرصت شغلی در ترکیه باشد به شهروندان این کشور تعلق دارد و موقعیت های کمی برای دانشجویان بین المللی است. همچنین دانشجویانی که به زبان ترکی مسلط نباشند نمی توانند شغل مناسبی پیدا کنند. اما شاید بتوانند در شرکت های خارجی که در ترکیه شعبه دارند استخدام شوند.
مقالات مرتبط جهت مطالعه بیشتر در خصوص تحصیل در کشور ترکیه :
مهاجرت به ترکیه از طریق تحصیل
تحصیل بدون کنکور در ترکیه
تحصیل پزشکی در ترکیه
سرمایه گذاری در ترکیه
مهاجرت به ترکیه
اقامت ترکیه
اپلای ترکیه